Nieuws

Oracle eist 9 miljard van Google voor Android

In een aanslepende rechtszaak met Google rond het wel of niet illegaal gebruik van Java voor de ontwikkeling van Android, vraagt Oracle nu 9,3 miljard dollar als compensatie.
beeld: www.thedroidguy.com

Oracle claimt een deel van de winsten die Google heeft gemaakt met Android en vraagt 9,3 miljard dollar van het bedrijf. De ondernemingen zijn momenteel in een rechtszaak verwikkeld die moet bepalen of Google de verschillende Java API’s mocht gebruiken waarop het Android heeft gebouwd zonder royalty’s te betalen.

Het proces is er eentje van lange adem: Oracle diende zijn klacht tegen Google al in 2010 in. De volgende veldslag in het gerechtelijk steekspel is voor mei gepland. Met een belangrijk verschil: waar Oracle eerst om 1 miljard dollar vroeg, heeft het zijn eis nu gevoelig de hoogte in gejaagd.

Gepeperde rekening

Hiervoor heeft het bedrijf een schade-expert opgetrommeld, die de verliezen van Oracle op een 9,3 miljard dollar schat. Zo’n 475 miljoen dollar van het bedrag is “effectieve” schade die Oracle opliep door het niet innen van licentiekosten, terwijl de overige 8,8 miljard winsten zijn die aan het bedrijf toehoren in verhouding met Googles overtredingen van het copyright op Java, waaronder bijvoorbeeld de omzet valt die het haalt uit zijn Play Store of de verkoop van Nexus-toestellen.

Na verschillende mislukte pogingen van Google om de zaak te laten seponeren, lijkt het waarschijnlijk dat Oracle als winnaar uit de bus zal komen. Of het bedrijf ook met 9,3 miljard buiten zal stappen uit de rechtszaal, is minder zeker. De meest plausibele uitkomst is dat de beide bedrijven onder elkaar een overeenkomst zullen uitwerken, die in het voordeel van Oracle zal uitvallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business