gerecht

Google heeft officieel gereageerd nadat Oracle 9,3 miljard euro eiste in een rechtszaak rond het ongeoorloofde gebruik van Java. Het antwoord komt neer op een complete ontkenning.

Advertentie

gerecht

Een paar dagen nadat Oracle in een al jaren aanslepende rechtszaak tegen Google plots uithaalde met een eis van 9,3 miljard, heeft die laatste zijn reactie ingediend bij het gerecht. In essentie komt het erop neer dat Google ontkent dat het gebruik van Java, een programmeertaal die eigendom is van Oracle, enige invloed heeft gehad op het succes van Android.

 
Oracle eist zijn miljarden omdat het vindt dat Google compensatie moet betalen voor de 37 Java API’s die het gebruikt heeft om het mobiel besturingssysteem Android te ontwikkelen. Het proces is ondertussen al meer dan vijf jaar bezig. Enkele dagen geleden verhoogde Oracle gevoelig de inzet: het diende een schade-analyse in waarin het stelde dat Google hen 9,3 miljard dollar schuldig was.

Googles eigen schade-expert spreekt het rapport van Oracle tegen. De zoekgigant argumenteert dat het grootste deel van Android op zijn eigen programmeertaal is gebaseerd. Een schriftelijk indienen van het bedrijf stelt dat de Java API’s maar 0,8 procent uitmaken van de 15 miljoen lijnen code in Android, en dat het besturingssysteem ook zonder die API’s tot een succes zou zijn uitgegroeid.

De aanslepende rechtszaak lijkt in het voordeel van Oracle te kantelen. Het proces komt opnieuw voor de rechter in mei.

Advertentie