Nieuws

Tesla haalt 325.000 reservaties voor de Model 3 binnen

Op één week tijd haalt Tesla in totaal 325.000 pre-orders binnen, goed voor 14 miljard dollar aan toekomstige inkomsten.

Tesla heeft gisteren via Twitter aangekondigd dat het de kaap van 325.000 reservaties heeft gehaald voor zijn gloednieuwe Tesla Model 3. Daarmee is het de strafste weeklancering van eender werk product ooit op vlak van omzet. Eerder meldde Elon Musk dat het aantal reservaties twee keer zo hoog lag dan hij had verwacht. Nu ligt het ondertussen al drie keer hoger dan verwacht, wat een flinke uitdaging met zich meebrengt op vlak van productiecapaciteit.

14 miljard dollar

Wanneer Tesla alle reservaties fatsoenlijk kan leveren, kan het in heel wat geld zwemmen. Alle reservaties samen zijn goed voor 14 miljard dollar aan inkomsten, rekening houdend dat het merendeel van de mensen bovenop het basismodel nog wat opties zal willen. Het heeft nu ook een flinke cashflow reserve, want elke pre-order werd gekoppeld met een reservatiekost van 1.000 dollar. Dat betekent dat er ineens 375 miljoen dollar op de bankrekening staat van Tesla. Belangrijke noot: elke reservatie kan worden geannuleerd, waarbij de 1.000 dollar integraal wordt terugbetaald.

Eerder vorige week kwam wel het minder goede nieuws dat er maar 2.400 Model X-wagens werden gebouwd in het eerste kwartaal van 2016. Dat cijfer ligt meer dan vier keer lager dan het aantal geproduceerde Model S-wagens. Belangrijkste boosdoener volgens Elon Musk is dat de Model X met veel te veel nieuwe technologie aan boord werd gelanceerd, waardoor productie niet van een leiendak loopt. Benieuwd of het productieaantal voor de Model 3 wel direct op niveau is om het gigantisch aantal reservaties te counteren.

[related_article id=”179008″]

Productieplanning

In Forbes schijnt Burtell Schmitt, expert in de auto-industrie, licht op deze duizelingwekkende cijfers. “Ik heb nog nooit zo’n hoog cijfer aan autoreservaties meegemaakt in mijn hele leven.” Desondanks plaatst ook hij vraagtekens bij de productie van zoveel elektrische wagens. “Tesla heeft al meermaals fouten gemaakt met de productieplanning, waardoor deadlines meermaals werden gebroken. Zelfs in ‘boutique production mode’ ging het fout in het verleden, en dat kan de Model 3 zich absoluut niet permitteren.”

Maar Elon Musk kijkt op een andere manier naar de toekomst en schat dat tegen deel 2 van de onthulling de kaap van 500.000 reservaties mogelijk is. Op berichten rond productieproblemen reageert hij niet. Wanneer die kaap na deel twee van het event volgend jaar nog verder groeit, staat Tesla onder gigantisch veel druk om tijdig te leveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business