Nieuws

BlackBerry minder streng dan Apple in encryptiedebat

Hoewel Blackberry bekend staat als privacygevoelig, houdt het bedrijf er toch een iets andere mening op na dan Apple in het encryptiedebat.

Dat Apple het nauw neemt met de privacy van iPhone-bezitters is duidelijk. Het bedrijf uit Cupertino hield er een stevig conflict aan over met de Amerikaanse overheid en de inlichtingendiensten nadat het weigerde om een iPhone te hacken voor een belangrijk politieonderzoek. Uiteindelijk wist de FBI toch in te breken in het toestel zonder Apples medewerking. BlackBerry dat door de jaren heen ook een sterke reputatie wist op te bouwen wat betreft de veiligheid en privacy van zijn smartphones, blijkt toch een heel verschillende mening te hebben in het encryptiedebat.

Canadese politie

Volgens Vice News zou de maker van de BlackBerry Priv (dat duidelijk staat voor ‘private’) in het verleden al toegang hebben gegeven tot de encryptiesleutel van BlackBerry Messenger aan de Canadese politie. Dat gebeurde naar aanleiding van een moordzaak die in 2011 liep in Canada. Met de hulp van de smartphonemaker wist de politie zo een belangrijke misdaadbende op te rollen.

In een reactie op Blackberry’s blog kon CEO John Chen alleen maar bevestigen dat het bedrijf inderdaad heeft samengewerkt met de Canadese politie. Of de politie ook echt toegang kreeg tot de encryptiesleutel van BlackBerry’s berichtendienst wilde hij niet kwijt.

Goede burgers

Daarnaast haalde John Chen ook uit naar Apple in zijn blogbericht: “Binnen de wettelijke en ethische gegevens doet ons bedrijf wat het beste is voor de samenleving. We hebben al eerder duidelijk gemaakt dat volgens Blackberry technologiebedrijven als goede burgers moeten samenwerken met de overheid, en in bepaalde situaties dus toegang moeten kunnen verschaffen tot hun diensten als daar een degelijk argument voor is. Ik stel vast dat sommige bedrijven inderdaad hun eigen reputatie verkiezen boven datgene te doen wat goed is voor de samenleving.”

Toch wil BlackBerry ook duidelijk maken dat privacy erg belangrijk is voor het bedrijf. Volgens Chen moet machtsmisbruik van de overheid te allen tijde vermeden worden. Zo haalde hij aan dat BlackBerry bijvoorbeeld meteen uit Pakistan verdween nadat de overheid toegang had gevraagd tot zijn servers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business