Nieuws

Google heeft klacht wegens piraterij aan zijn been

Getty Images sleept Google voor de Europese Commissie wegens piraterij in de voorlopige culminatie van een geschil dat al drie jaar loopt.

Wie een afbeelding van stockfotowebsite Getty Images in hoge kwaliteit wil bekijken, kan daarvoor terecht bij Google Afbeeldingen. Vreemd, aangezien de prentjes normaal gezien achter een betaalmuur schuilgaan. Getty beschuldigt Google er van de prentjes bij derden te halen en ze zonder meer in hoge resolutie aan te bieden. Dat is een rechtstreekse aanval op het businessplan van Getty, dat bij Time klaagde dat Googles praktijken de motivatie om aan te kloppen bij Getty voor een aankoop fnuiken.

Volgens de advocaat van Getty, Yoko Miyashita, probeert het bedrijf al drie jaar lang te onderhandelen met Google, zonder resultaat. Bij Mountain View zien ze twee mogelijkheden: of alles blijft zoals het is, of Getty verdwijnt volledig uit de indexatie. Vroeger verschenen beelden van de fotowebsites als kleine previews op Google afbeeldingen, en werd een gebruiker wel omgeleid naar de site wanneer hij of zij een prent in hogere kwaliteit wilde.

Getty Images legt nu een klacht neer bij de Europese antitrustcommissie en beschuldigt Google daarin van piraterij. De commissie heeft haar handen vol met de technologiereus: vorig week nog kaartte diezelfde commissie Googles praktijken op Android aan. Volgens Europa misbruikt Google zijn marktpositie om eigen software op smartphones te promoten ten koste van software van derden.

Getty verbindt 100.000 fotografen maar volgens Miyashita zijn er nog meer gedupeerden. Ze roept iedereen die zich getroffen voelt op om zich aan te sluiten bij de klacht.

afbeeldingengettygooglepiraterij

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals