Nieuws

Prepaid simkaart niet meer anoniem te koop

Als aanvullende antiterreurmaatregel verbiedt de Belgische regering nog langer anonieme simkaarten te verkopen.

Dat de aanslagen in Brussel veel hebben losgemaakt, moge duidelijk zijn. Commissies, allerlei maatregelen zoals controles aan de luchthaven, en nu wordt ook de verkoop van prepaid simkaarten strenger gereguleerd.

[related_article id=”169617″] De Standaard meldt dat de ministerraad dat zopas beslist heeft om de anonimiteit op te heffen. Criminele organisaties zouden zich maar al te graag tot deze vorm van communicatie wenden.

Zowel nieuwe als huidige klanten moeten zich kenbaar maken. Nieuwe klanten door hun identiteitskaart te laten inlezen bij de aankoop van een simkaart of met een digitale handtekening via internet, huidige klanten digitaal en binnen de zes maanden. Wie zich binnen die periode niet kenmaar maakt bij zijn operator, zal afgesloten worden.

Telecomoperatoren moeten de verkopers van deze herlaadkaarten bijstaan bij de implementatie van de nieuwe maatregelen. Zij zullen ook instaan voor de bewaring van identiteitsgegevens, die enkel kunnen ingekeken worden onder strikte voorwaarden. Vermoedelijk bijvoorbeeld enkel in het geval van een antiterreuzaak.

Op deze manier worden herlaadkaarten net zo controleerbaar als abonnementen. De nieuwe regelgeving zou van kracht worden ergens dit najaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business