Nieuws

Nieuwe zuinige Intel-processor is 30% sneller dan voorganger

Intel was verrassend stil over de prestaties van de Goldmont-processors op het nieuwe zuinige Apollo Lake-platform. Gelekte slides maken nu gewag van een flinke prestatiewinst.

Intel verklapte al heel wat informatie over Apollo Lake. De Apollo-familie is een update van de Pentium- en Celeron-systemen met een nieuwe architectuur. Apollo Lake krijgt Skylake-graphics mee op de chip en zal aanzienlijk zuiniger zijn dan zijn voorganger. Intel pakte trots uit met winsten in batterij-autonomie net als lagere kosten voor ontwikkelaars van toestellen. Apollo Lake zou ontwikkelaars enkele dollars per toestel besparen, wat gezien de marges in de huidige low-end-pc-markt erg significant is.

Het blijf echter pijnlijk stil over de cpu-kant van de vergelijking. Apollo Lake krijgt een nieuwe Goldmont-cpu waarover officieel nog niets geweten is. De vrees was dan ook dat Intels focus uitsluitend op kostendrukking en een betere autonomie lag, met nauwelijks verbeteringen aan de cpu-kant.

Extremetech besluit nu aan de hand van slides gelekt op het forum van Anandtech dat Goldmont tot 30 procent sneller zal zijn dan zijn voorganger. De nieuwe Skylake-gpu voor Apollo Lake zou eveneens 30 procent beter presteren dan de huidige generatie on board graphics van de Celeron- en Pentium-chips. Goldmont en Apollo Lake zullen bovendien DDR3L, LPDDR3 en LPDDR4 ondersteunen.

Hybrides en cloudbooks

Wat autonomie betreft suggereren de slides een erg concrete verbetering met 15 procent. USB Type-c wordt hardwarematig ondersteund en zal zowel werken met Windows als met Linux. Wat de inhoud van de slides betreft zijn we afhankelijk van de interpretatie van de Engelstalige websites aangezien ons Chinees op z’n zachtst gezegd roestig is.

Dat zowel prestaties als autonomie de lucht in gaan, hoeft niet te verwonderen. Intel vernieuwde de architectuur van zijn low-end-chips niet significant sinds Silvermont, dat ontwikkeld werd voor het 22 nanometer bakproces. Apollo Lake maakt net zoals Intels andere chips vandaag gebruik van het kleinere en aanzienlijk efficiëntere 14 nanometer-procedé.

Apollo Lake en Goldmont zijn niet gemaakt voor Androidtoestellen. Intel zegde de mobiele markt pas vaarwel. Je zal de chips daarom vooral terugvinden in betaalbare hybrides, cloudbooks en netbooks.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business