Nieuws, Opinie

Virtual reality kan de PC-industrie nieuw leven inblazen

[Opinie] De verkoop van pc’s kent een historisch dieptepunt. Virtual reality kan echter de reddende engel voor computerfabrikanten zijn.

Nog niet zo lang geleden zat er niets anders op dan na een paar jaar een nieuwe computer aan te schaffen. De vooruitgang op vlak van hardware en software zorgde er immers voor dat je systeem anders hopeloos verouderd was.

Momenteel is dit echter niet langer het geval. Wie een computer in het bezit heeft van meer dan vijf jaar oud zal weliswaar iets meer geduld moeten opbrengen dan de gemiddelde computergebruiker, maar kan nog steeds zonder problemen dagdagelijkse taken uitvoeren.

Minimale verbeteringen

Virtual reality kan de reddende engel zijn naar waar de computerindustrie op zoek is

Dit komt doordat er de voorbije jaren geen grote stappen zijn gemaakt op het vlak van computerhardware. Chips zijn wel sneller geworden en zijn energie-efficiënter, de bandbreedte van geheugen is verhoogd en de opslag van computers is verbeterd. Voor dagelijks computergebruik zijn deze verbeteringen echter te minimaal om de aankoop van een nieuwe pc te rechtvaardigen.

Dit heeft zijn weerslag op de computerverkoop: de pc-verkoop staat op het laagste pitje sinds 2011. Tablets en smartphones duwen de computer dan ook steeds harder aan de kant. Computerfabrikanten hoeven echter nog niet meteen de handdoek in de ring te gooien. Virtual reality kan namelijk de reddende engel zijn naar waar de computerindustrie op zoek is.

Pittige systeemvereisten

Wanneer we naar de aanbevolen systeemvereisten kijken van de Oculus Rift zien we dat deze behoorlijk pittig zijn. Zo dien je te beschikken over een computer met een Nvidia GTX 970, AMD 290 of beter, heeft je pc een Intel i5-4590 of beter nodig en dient je toestel minstens 8 GB RAM te bevatten. Voeg hier nog een compatibele HDMI 1.3 video output en twee USB 3.0-poorten aan toe en je zal hoogstwaarschijnlijk merken dat je huidige computer tekort schiet.

De recentste hardwareverbeteringen die nauwelijks impact hebben op je dagelijkse computergebruik, zijn plotsklaps noodzakelijk geworden voor gebruik te kunnen maken van de technologie van de toekomst. Wie de nieuwste spellen wil kunnen spelen, zal dan ook niet anders kunnen dan een nieuwe computer aan te schaffen.

[related_article id=”182338″]

Miljardenindustrie

Uiteraard is niet iedereen een gamefanaat, maar virtual en augmented reality hebben ook voor andere toepassingen veel te bieden. Zo kan AR een fundamentele rol gaan spelen binnen fabrieken. Met behulp van een slimme bril zullen arbeiders namelijk instructies kunnen volgen en hun werk sneller en beter afronden. Bovendien wordt VR nu al gebruikt in pretparken om achtbanen op te frissen.

Digi-Capital denkt dat de waarde van de VR- en AR-markt tegen 2020 zal gestegen zijn naar maar liefst 120 miljard dollar. AR zal goed zijn voor ongeveer 75 procent van deze waarde. Indien computerfabrikanten hun kaarten juist spelen- denk bijvoorbeeld aan een label om VR-compatibele pc’s aan te duiden- staat niets hen in de weg een deel van de verwachte omzet naar hun rekening door te sluizen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business