Nieuws

Microsoft geeft zich gewonnen na kritiek op Windows 10-upgrade

Microsoft heeft opnieuw zijn Windows 10-upgrademelding aangepast. Ditmaal heeft het bedrijf geluisterd naar de talloze gefrustreerde Windows-gebruikers.
rvlsoft / Shutterstock.com

Microsoft staakt de jacht op Windows 7 en 8.1-gebruikers. Pc-gebruikers die nog op een oudere versie van Windows draaien kunnen de upgrade op een doorzichtige manier afwijzen.

Compatibiliteitsproblemen

De Windows 10 upgrade wordt al maanden aangeboden als een aanbevolen update, maar vorige maand werd de druk verhoogd. De upgrade stond automatische gepland, en vermijden kon enkel
als je de kleine ‘klik hier’-link aanklikte. Wie de melding sloot, en dacht de update vermeden te hebben, had verkeerd gedacht.

De media bekritiseerde Microsofts aanpak fel. Wij voorspelden dat op een donkere morgen Windows 7 en 8.1-gebruikers zouden wakker worden met Windows 10 op hun pc geïnstalleerd. Dat kan dan eventueel compatibiliteitsproblemen met zich meebrengen, en dat levert alleen maar imagoschade op voor Microsoft.

Downgraden

Ondertussen had Microsoft gereageerd op de kritiek. Via een extra pop-upvenster konden gebruikers de upgrade vermijden, maar de mogelijkheid om de upgrade te weigeren via een aparte knop of met het kruisje bleef uit. Er veranderde dus bitter weinig aan de situatie voor de gebruikers.

De boodschap van Microsoft was duidelijk. We Interviewden Jean-Benoit Van Bunnen, verantwoordelijke voor Windows in België en Luxemburg. Hij bevestigde aan ons dat mensen die de upgrade per ongeluk hebben binnengehaald, maar weer moesten downgraden naar Windows 7 of 8.1 als ze niet tevreden waren. Of ze konden bij Windows 10 blijven natuurlijk.

Rechtszaak

Teri Goldstein is de naam van de vrouw die exact heeft meegemaakt wat wij verwacht hadden. De vrouw baat een reisbureau uit in Seattle. Op een morgen werd ze nietsvermoedend wakker, en draaide haar pc plots op Windows 10. De pc werkte niet meer, en Goldstein sleepte Microsoft voor de rechtbank. Ze beschuldigde het bedrijf ervan dat de upgrade werd uitgevoerd zonder haar toestemming. 10.000 euro werd afgedwongen. Gelukkig voor Microsoft bleef het bij die ene zaak.

We zijn ondertussen een interview en opiniestukken van onze redacteurs Michaël en Cédric rijker, maar een kleine maand voordat Windows 10 betalend zal worden, en de upgrade-meldingen zullen ophouden, is het probleem verholpen.

Nieuwe melding

In een nieuwe melding is er een duidelijke knop aanwezig om de melding af te wijzen: je upgrade nu onmiddellijk, stelt de tijd in waarop de upgrade mag worden uitgevoerd of vermijdt de upgrade door op het kruisje te klikken of door hem af te wijzen. Windows 10 is weer een bewuste keuze geworden voor Windows 7 en 8.1-gebruikers.

“Sinds we de nieuwe upgrade-ervaring voor Windows 10 hebben geïntroduceerd, kregen we feedback van belangrijke klanten die stelden dat de upgrade-melding verwarrend is”, dat gaf Windows chief Terry Myerson toe aan The Verge.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business