Nieuws

Nederlandse magazijnbot wint Amazon robot challenge

De TU Delft is de winnaar geworden van Amazons Robot Picking Challenge. De Nederlandse robotarm kon 3 keer zo snel pakketjes oppakken en wegzetten als de winnaar van vorig jaar.
Foto: TU Delft

Het is een topjaar voor Nederlandse Robotica-technologie. Gisteren berichtten we nog over de Technische Universiteit Eindhoven die een wereldtitel robotvoetbal binnenhaalde – neem daar een voorbeeld aan Marc Wilmots – en nu won ook de Technische Universiteit Delft de Amazon robot Picking Challenge.

Sterke concurrentie

Foto: TU Delft

Dat is een wedstrijd die Amazon sinds vorig jaar het leven inriep. Robots uit verschillende landen moeten verschillende soorten pakketjes oppikken en in een rek weg zetten. Dat moet zo foutloos
mogelijk verlopen en tegelijk tegen een zo hoog mogelijk tempo.

Tegenover vorig jaar hadden robotontwikkelaars duidelijk veel bijgeleerd. In 2015 faalde nog zowat de helft van de kandidaten volledig terwijl er dit jaar slechts vier robots de mist in gingen. De Nederlandse inzending was het resultaat van een samenwerking tussen de TU Delft en het bedrijf Delft Robotics.

Deep learning

De robot kon 100 pakketjes per uur verplaatsen met 16,7 procent mislukkingen. 100 pakketjes is niet bepaald snel vergeleken met de 400 pakketjes die een mens gemiddeld per uur kan verplaatsen, maar het is wel een hele verbetering vergeleken met de 30 pakketjes die de winnaar van vorig jaar kon verplaatsen.

De Nederlandse robot had een stukje technologie aan boord wat hem een voordeel opleverde tegenover de concurrentie. Hij had deep learning artificiële intelligentie-technologie aan boord. Verder gebruikte hij zijn dieptecamera’s om een 3D-beeld van elk pakket te maken. Op die manier kon hij het met zijn grijparm goed vastpakken en zorgvuldig wegzetten. In onderstaand filmpje zie je de robotarm versneld in actie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business