Nieuws

Pokémon Go brengt gevaar mee: malware en diefstal

De geocachingvariant op Pokémon is nog geen week oud en lokt nu al heel wat criminelen. Je kan je smartphone besmetten met malware en onverlaten wachten je op aan Pokéstops.

[related_article id=”183365″]Sinds Pokémon Go vorige week verscheen, kwamen al heel wat vreemde en verontrustende verhalen bovendrijven. In Australië wordt een politiebureau overrompelt door Pokémon-jagers, in de VS vond een meisje een lijk tijdens haar ontdekkingstocht, en daar komen nu malware en agressieve diefstal bij. Naast bomen, auto’s en andere obstakels, letten de jagers dus beter ook op andere spelers van het geocachingspel.

Malware

Proofpoint security wijst vooreerst op de aanwezigheid van besmette apk-bestanden van Pokémon Go. Wie deze downloadt, laat malware binnen op zijn smartphone. Al je gegevens, de gegevens van je verbindingen en andere toestellen die daarmee verbonden zijn, lopen dan gevaar. Andere malware kan dan worden binnengeloodst en informatie kan worden gestolen.

De besmette app vraagt extra machtigingen.

Het gaat om een variant van DroidJack, een Trojan Horse dat furore maakte in 2004 en nu een comeback lijkt te gaan maken. Wees niet ongerust: Pokémon Go valt ook nog op een propere manier te downloaden. De link die wij vorige week deelden, blijkt volledig vrij van virussen. Dat blijkt ook wanneer je de app installeert. Volgens Proofpoint vraagt de besmette app extra machtigingen (zie foto hiernaast).

In de val

Daarnaast zijn laaghartige spelers ook begonnen met het bestelen van Pokémon Go-ers. Het gaat dan niet om het stelen van Pokémon, maar om smartphones, portefeuilles en andere waardevolle bezittingen. In ons land zijn er voorlopig nog geen klachten binnengekomen, maar in de VS begint het fenomeen onder stoom te komen.

Kwaadwilligen plaatsen daar een ‘lure’ aan een Pokéstop, zodat er veel beestjes op die plek afkomen. Daarna wachten ze hun slachtoffers op en bedreigen ze hen tot ze hun bezittingen overhandigen. De politie raadt aan om vreemden niet te laten weten waar je naartoe gaat en te allen tijde waakzaam te zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business