Nieuws

Skype krijgt 223.000 euro boete van België

Het BIPT geeft Skype een boete van 223.000 euro. Reden: de communicatiedienst van Microsoft zou de telecomwetgeving niet naleven.

 

De Belgische telecomregulator BIPT zadelt Skype op met een boete van 223.454 euro. Microsoft vindt namelijk dat zijn communicatiedienst geen communicatiedienst is. Hoewel Skype dient om via het internet te telefoneren naar andere skypegebruikers en zelfs vaste en mobiele telefoonnummers, wil Microsoft de dienst onttrekken aan de Belgische telecomwetgeving.

Het BIPT kan daar niet mee lachen en zit al sinds 2011 achter de veren van Skype. Dat weet De Morgen. Doordat Microsoft SkypeOut, waar de discussie om draait, niet wil aanmelden als communicatiedienst, valt ze vooralsnog niet onder de Belgische wetgeving van toepassing op elektronische communicatie.

Skype hoeft zich zo niet te houden aan de gangbare regels voor de bescherming van gegevens en netwerktrafiek. Het BIPT geeft Microsoft 60 dagen om de dienst conform de wetgeving aan te melden. Skype krijgt evenveel dagen om in beroep te gaan. Hoe de dienst die mensen toestaat te communiceren wil blijven hardmaken dat ze geen communicatiedienst is, blijft afwachten.

Update 18 juli 2016: In een verklaring die Data News kon inkijken, stelt Microsoft dat het niet akkoord gaat met de boete van het BIPT. Daarvoor verwijst het naar de juridische definitie van een elektronische communicatiedienst, die stelt dat zo’n dienst volledig of hoofdzakelijk bezig is met het verzenden van signalen. Skype levert volgens Microsoft echter maar een interface en maakt de VoIP-datapakketjes klaar voor verzending. Het effectief versturen van de signalen gebeurt via de netwerken van telecombedrijven en internetproviders.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business