Nieuws

Verkoop van iPhones, iPads en Macs daalt

Apple heeft zijn recente kwartaalcijfers vrijgegeven. Die tonen een dalende trend voor de verkoop van iPhones, iPads en Macs.
beeld: Hadrian / Shutterstock.com

Apple heeft zijn financiële cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de verkoop van zijn drie belangrijkste focusproducten achteruit gaat. Eerder maakte een onderzoeksbureau nog duidelijk dat het slecht gaat met de verkoop van de Apple Watch, maar nu blijkt hetzelfde te gelden voor de iPhone, iPad en Mac.

De iPhone was in het derde kwartaal van vorig jaar goed voor 47,53 miljoen verkochte toestellen, tegenover 40,40 miljoen dit jaar. Als we naar de iPad kijken zien we dat die al voor het derde opeenvolgende jaar daalt in verkoop. Van 13,28 miljoen in Q3 2014, naar 10,93 miljoen in 2015 en dit jaar 9,95 miljoen. Het verlies is kleiner voor de Mac met een verkoop die daalt van 4,80 miljoen naar 4,25 miljoen exemplaren.

Nieuwe producten

Wat de iPhone betreft zagen we in het eerste kwartaal van 2016 al dat de verkoop voor het eerst daalde. De iPhone SE heeft die daling deels teruggeschroefd, maar dus niet voldoende om het verschil goed te maken. In september brengt Apple zijn nieuwe reeks iPhone-toestellen uit. Mogelijk zal vanaf da de verkoop weer in de lift gaan.

Bovendien zal Apple naar alle waarschijnlijkheid ook een opvolger voor de Apple Watch aankondigen en mogen we normaal gezien ook een nieuwe Apple TV verwachten. Er wordt ook gesproken over een update voor de MacBook. Die verwachten we dan weer later in het najaar.

Minder kapitaal

Ook opvallend is dat Apple voor het eerst in bijna twee jaar tijd over minder kapitaal beschikt om uit te geven. Het kapitaal bedroeg in kwartaal drie 231,5 miljard dollar, ten opzichte van 233 miljard dollar in kwartaal drie.

Apple heeft dus grofweg 1,5 miljard dollar uitgegeven, en dat is een goede zaak. Het bedrijf kreeg al vaker de kritiek van investeerders dat het teveel zijn geld oppot. Het lijkt erop dat Apple dus eindelijk een project heeft gevonden waar het in wil investeren. Mogelijk gaat het om een eigen elektrische wagen of andere investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De tijd zal het uitwijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business