Van de Samsung Galaxy S7 tot de Nexus 6P: allen zijn kwetsbaar voor een lek, waardoor hackers roottoegang tot je toestel kunnen krijgen.

android malware google

Via vier lekken in Android-toestellen met een Qualcomm-chip kunnen hackers volledige toegang krijgen tot een kwetsbaar toestel. Om misbruik te kunnen maken van de lekken, moeten hackers ervoor zorgen dat je een kwaadaardige app installeert. In tegenstelling tot andere vormen van malware, hoeft deze app geen enkele speciale toestemming te vragen.

Eenmaal je toestel via één van de lekken is gehackt, kan een cybercrimineel roottoegang verkrijgen. Dit geeft de aanvaller volledige toegang tot onder andere de data, camera en microfoon van je toestel. In totaal zouden maar liefst 900 miljoen toestellen kwetsbaar zijn voor de hack. Onder andere de Google Nexus 6 en 6P, HTC One M9 en 10 en Samsung Galaxy S7 en S7 Edge behoren tot de potentiële slachtoffers.

Qualcomm heeft alle lekken ondertussen gedicht en heeft een update naar zijn klanten en partners uitgestuurd tussen april en juli. De meeste van deze patches zijn terechtgekomen bij de maandelijkse Android-updates van Google, welke onmiddellijk naar Google zijn Nexus-toestellen worden uitgerold. Eén van de lekken zal echter pas met de update van september worden gedicht. Bovendien is het niet zeker dat smartphonefabrikanten de patches ook onmiddellijk naar hun toestellen uitrollen.

Gerelateerde artikelen

Review HTC 10: zoutloze wederopstanding

Mede door slechte verkoopcijfers kreeg de sterke reputatie van HTC de afgelopen jaren een stevige knauw. Weet de HTC 10 dit ongedaan te maken?

Review Samsung Galaxy S7 Edge: subtiele upgrade

Samsung zet opnieuw een maatstaf neer met de Galaxy S7 Edge. Aan de buitenkant zie je amper het verschil met zijn voorganger, maar binnenin is er een pak veranderd.

Review Google Nexus 6P

Google heeft niets aan het toeval overgelaten met de Nexus 6P. Zowel de prestaties als de visuele troeven van de premiumsmartphone zijn imponerend.