Nieuws

Eerste zelfrijdende taxidienst gaat de baan op

Taxiservice Uber kan met een primeur gaan lopen: het zal als eerste bedrijf ritten aanbieden in zelfrijdende wagens, later deze maand.

De meeste experts schatten dat de technologie voor zelfrijdende wagens pas rond 2020 op punt zal staan, maar Uber denkt daar duidelijk anders over. Het bedrijf kondigt aan dat het deze maand start met het aanbieden van ritten in zelfrijdende wagens in de Amerikaanse stad Pittsburgh. De autonome taxi’s zijn aangepaste Volvo XC90-modellen voorzien van de benodigde camera’s en lasers.

Korreltje zout

Uber heeft eerder dit jaar een deal afgesloten met Volvo om samen een volledig nieuwe autonome wagen te ontwikkelen tegen 2021, maar het bedrijf stelt dat het geen exclusiviteitscontract is. De Ford Fusions uitgerust met futuristische sensoren die eerder dit jaar in hetzelfde Pittsburgh gespot zijn met het Uber-logo, zijn daar getuige van. Met de lancering van de zelfrijdende taxidienst steekt het bedrijf General Motors de loef af, dat enkele maanden geleden grote investeringen aankondigde om als eerste met een autonome taxi voor de dag te komen.

[related_article id=”184585″]Ubers zelfrijdende claim kan je met een korreltje zout nemen: elke auto krijgt nog steeds een chauffeur mee die kan ingrijpen als het fout loopt. En het bedrijf geeft toe dat dat nog altijd nodig is: “Op een recente test tijdens een weekdag waren de veiligheidschauffeurs nog altijd een essentieel deel van de ervaring, omdat Ubers autonome wagens tijdelijk niet-autonoom werden bij het oversteken van een brug,” aldus Raffi Krikorian, hoofd ontwikkeling bij Uber.  Die veiligheidschauffeur is er niet alleen voor de veiligheid, wettelijk is het verplicht om iemand achter het stuur te hebben.

Het is geen toeval dat de eerste zelfrijdende vloot van Uber in Pittsburgh actief zal zijn, het bedrijf heeft er een onderzoekscentrum waar het zijn zelfrijdende technologie uittest en bijschaaft. Iemand die in de Amerikaanse stad een Uberrit aanvraagt, zal willekeurig in een van de autonome auto’s kunnen belanden en hoeft als proefkonijn niet te betalen voor het vervoer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business