Nieuws

Linux blaast 25 kaarsjes uit

Exact 25 jaar geleden onthulde Linux-bedenker Linus Torvalds zijn eigen besturingssysteem. Vandaag bezit bijna iedereen een stuk Linux-technologie.

Linux, de luis in de pels van Windows, blaast vandaag 25 kaarsjes uit. Exact 25 jaar geleden onthulde bedenker Linus Torvalds dat hij bezig was aan een eigen besturingssysteem, en dat het zo goed als klaar was. Hij postte dat bericht op het forum van ‘minix’, een ander besturingssysteem waar het zijne (uiterlijk) op gebaseerd was. Hij vroeg aan gebruikers van minix wat ze er goed aan vonden en wat er beter kon, zodat zijn eigen systeem het beste van twee werelden zou voorstellen.

Gemeenschapsdienst

[related_article id=”183909″]Torvalds was slechts vijf maanden bezig met het ontwikkelen van Linux. Oorspronkelijk was het ook slechts een hobbyproject en had hij helemaal geen ambitie om een groots opgezet, professioneel OS uit te vinden. TechCrunch wijst er daarnaast op dat zijn idee niet werd afgeschoten of bespot, maar dat het werd onthaald met de nodige interesse van mensen die er graag mee aan de slag wilden. Hoe anders de tijden (en het internet) waren in 1991.

In een rapport van de Linux Foundation vonden we nog enkele interessante cijfers over het 25-jarig jubileum. Zo delen ze mee dat er 13.500 ontwikkelaars hebben meegewerkt aan het open-sourceproject sinds de vrijgave van de code op Github in 2005. Daarnaast werden er tussen versie 3.19 en versie 4.7 van de kernel zo’n 7,8 patches per uur toegevoegd aan de code, een record.

Iedereen Linux

Vandaag de dag komt iedereen dagelijks in contact met het OS van Torvalds. Zo is Android gebaseerd op Linux en werken onder andere tankstations en smartwatches op het befaamde besturingssysteem. Zelfs Microsoft integreerde onlangs enkele Linux-functies in zijn eigen Windows 10 met de Bash-shell. Daarnaast draait meer dan 80 procent van ‘s werelds webservers op Linux, en daarmee is het – in tegenstelling tot de desktop – vele malen groter dan Windows.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business