Nieuws

Europa wil je maar 90 dagen gratis laten roamen

Na de afschaffing van de roamingkosten heeft Europa nu ook spelregels vastgelegd die een fair-use policy mogelijk maken. Gebruikers moeten minstens 90 dagen gratis kunnen roamen.

Na de afschaffing van roamingkosten binnen Europa, klaagden vele operatoren dat de kosten voor hen te hoog zouden worden. De Europese Commissie heeft nu enkele spelregels vastgelegd die misbruik door gebruikers moeten voorkomen. Vanaf 15 juni 2017 moet elke burger binnen de Europese Unie per jaar minstens 90 dagen gratis kunnen bellen, sms’en en surfen binnen de EU.

[related_article id=”180211″]Op deze manier moet het gebruik van goedkopere abonnementen uit andere landen ontmoedigd worden. Is een abonnement uit bijvoorbeeld Portugal goedkoper, dan zal dat niet zomaar in België gebruikt kunnen worden. Een Belgisch abonnement gebruiken op Erasmus zal echter ook niet mogelijk zijn. “Dergelijke toestanden zouden nadelig kunnen zijn voor de binnenlandse prijzen,” klinkt het in De Standaard.

Naast een gratis roamingperiode worden ook de prijzen buiten die periode goedkoper. Bellen kan tot 4 cent per minuut gaan kosten, terwijl sms’en 1 cent per sms mag kosten. Eerlijke prijzen, ook wanneer je wilt blijven surfen, dan betaal je tot 0,85 cent per megabyte.

Wie gratis onbeperkte mobiele data in zijn bundel heeft, zal voor de gratis periode afhankelijk zijn van een berekening van zijn specifieke provider. De EU stelt een systeem voor waarbij een gemiddeld verbruik wordt berekend, een echt fair use policy zeg maar. Al wijst de EU erop dat operatoren flexibeler mogen zijn dan de regels die het vooropstelt. De voorstellen moeten nu worden besproken met de EU-lidstaten, alvorens ze vanaf 15 juni 2017 kunnen gelden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business