Nieuws

SpaceX moet compenseren voor ontplofte satelliet

Spacecom, de eigenaar van de satelliet die samen met een Falcon 9-raket ontplofte, eist 50 miljoen dollar van SpaceX, of een gratis vervangreis.

SpaceX kijkt aan tegen een behoorlijke schadeclaim. De eigenaar van de in rook opgegane satelliet, die bevestigd was op een Falcon 9-raket, eist een bedrag van 50 miljoen dollar, of een gratis ruimtereis ter compensatie. Spacecom, dat de satelliet besteld had, lijkt namelijk enorme verliezen te gaan lijden na het fiasco met de raket van Elon Musk, schrijft The Verge.

[related_article id=”185608″]De satelliet kostte het bedrijf naar schatting 195 miljoen dollar. Wel maakt Spacecom zich sterk dat het van Israel Aircraft Industries, die de satelliet bouwden, nog eens 205 miljoen kan terugvorderen. Ondertussen verliest Spacecom wel 30 miljoen dollar aan marktwaarde, waardoor die daalt naar 123 miljoen.

Bovendien had Spacecom een overnameovereenkomst in de steigers staan, waarbij het in handen zou komen van Beijing Xinwei Technology Group. Die laatste stelde wel voorop dat de satelliet dan eerst zonder problemen gelanceerd moest worden. Mogelijk valt die transactie nu in het water.

SpaceX weigert voorlopig te reageren op de schadeclaim. Normaal gezien is de vracht van de Falcon 9 verzekerd voor de waarde er van. SpaceX klopt daarvoor bij een gespecialiseerde verzekeraar aan. Bijkomende schade zoals het waardeverlies van Spacecom en het eventueel in het water vallen van de deal vallen daar niet noodzakelijk onder en kunnen dus aanleiding geven tot een extra schadeclaim. Het verlies van de satelliet vormt niet alleen een tegenslag voor Spacecom, dat op deze manier zijn communicatienetwerk drastisch wilde uitbreiden, maar ook voor Facebook. Zuckerberg en de zijnen wilden met de satelliet internetverbindingen verbeteren in Afrika, in het deel onder de Sahara. Het project maakte deel uit van hun Internet.org-initiatief.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business