De Surface Book van Microsoft moet een krachtige laptop met grafische capaciteiten zijn maar terwijl ook dienst doen als tablet. Wij gingen kort aan de slag met het unieke toestel.

We zien een schim in onze ooghoek. Is het een tablet? Of toch een laptop? Een Surface Pro 4 misschien? Ja en nee: op de stand van Microsoft tijdens IFA zien we de Surface Book van de fabrikant in levende lijve. Dat is opvallend: sinds de aankondiging van het toestel een jaar geleden, hoorden we erg weinig van het veelbelovende toestel. In België ligt het nog niet in de rekken, in alle ons omliggende landen wel. Reden genoeg dus om de originele laptop eens te bepotelen.

Surfacescherm

De Surface Book is in eerste instantie een laptop. De aspect ratio van het scherm is met 3:2 vrij zeldzaam. Het 13,5 inch-aanraakscherm telt 3.000 x 2.000 pixels en ligt net als dat van de Surface Pro 4 dicht tegen de glaslaag aan. Het ziet er haarscherp uit en de kijkhoek is helemaal perfect.

Surface Book (6)

Het scherm hangt aan een fantastisch toetsenbord. Behuizing en toetsenbord zijn vervaardigd uit een aluminium-magnesium legering en schreeuwen premium. De dunne toetsen hebben ruim voldoende feedback zodat typen een geweldige ervaring is. We beelden ons in dat we hier met plezier onze toekomstige artikels op neerpennen.

Hardware

Onder de motorkap van het testmodel schuilt krachtige hardware. Een Core i5-6300U (basiskloksnelheid 2,4 GHz, turbokloksnelheid 2,5 GHz) krijgt bijstand van 8 GB aan RAM en een SSD van 256 GB: het basisrecept van een gebalanceerde configuratie maar zeker geen unieke combinatie van onderdelen. Specialer is de ingebouwde Nvidia GeForce-grafische kaart. Een herkenbaar typenummer voor dat stuk hardware ontbreekt, aangezien Nvidia de gpu speciaal voor de Surface Book ontwikkelde.

IMG_20160902_141056

We kunnen helaas geen benchmarks loslaten op het showmodel, maar de grafische prestaties zouden dicht bij die van de GTX 940M liggen. Dat stelt de Surface Book in staat om moderne spellen op een acceptabele manier te temmen. Noem het toestel geen gamelaptop, eerder een manusje van alles.

Hybride

Scherm en toetsenbord zijn verbonden via een opvallend scharnier. Net zo opvallend is de spatie tussen de twee helften van de laptop wanneer je die dicht klapt. De ruimte suggereert dat de Surface Book meer is dan alleen een laptop en dat klopt helemaal. Je kan het scherm omtoveren tot een tablet die erg veel gelijkenissen vertoont met de Surface Pro 4. Microsoft verdient punten: op de spatie na zien we geen vervelende compromissen om de Surface Book zijn hybride vormfactor te geven. Dat komt onder meer door de verdeling van de hardware. De grafische kaart woont immers in het toetsenbord en biedt zo tegengewicht voor de tablet die als scherm dienst doet. De uitvoering zorgt voor een computer met een zwaartepunt dat laag genoeg ligt om comfortabel te zijn.

Surface Book (5)

Magnetische koppeling

Je kan tablet en toetsenbord niet zomaar van elkaar los trekken. Logisch, aangezien dat het equivalent zou zijn van een grafische kaart uit een desktop snokken terwijl die draait. Rechts boven zit een knop om de magnetische vergrendeling tussen de twee helften van het toestel op te heffen. Het duurt al snel een seconde alvorens je groen licht krijgt in de vorm van een kadertje rechts onderaan. Wanneer software op je Surface Book in de weer is met de gpu krijg je een rode melding. Je zal de tablet in dat geval niet kunnen ontkoppelen van het toetsenbord totdat je de betreffende programma’s hebt afgesloten.

Surface Book (3)

De sluiting zelf is rigide en de twee delen klikken snel en gemakkelijk in mekaar. In laptopmodus kan je de Surface Book gerust aan het scherm oppakken: het geheel valt niet uit elkaar.

Pen en ink

Bij de tablet hoort een pennetje. De pen verschilt niet van het exemplaar dat je bij de Surface Pro 4 krijgt en de functionaliteit al evenmin. Tekenen en notities nemen gaat dus naar hartenlust, zeker sinds de verjaardagsupdate van Windows 10. Die voegde immers een heleboel Windows Ink-functies toe aan het besturingssysteem.

Sublieme hybride

De Surface Book heeft alles in huis om een geweldige tablet en een geweldige laptop te zijn. Het toestel is mooi, maar niet mooier dan bijvoorbeeld de Spectre x360 van HP. De hybride functionaliteit is wel de beste die we tot nu toe zagen. Als laptop toont Microsoft hoe een redelijk slank toestel toch grafische capaciteiten kan hebben, als tablet laat de Surface Book de meeste Windows-tablets achter zich. De Surface Pro 4 is in vergelijking een banaler toestel, al is de combinatie van die tablet en de type-cover wel een stuk draagbaarder.

IMG_20160902_141227

 
Goedkoop is de laptop niet. Het exemplaar dat wij onder handen namen kost je zo’n 2.069 euro. Een variant met een ssd van slechts 128 GB gaat over de toonbank voor 1.649 euro. In vergelijking met andere designlaptops zoals de Yoga X1 van Lenovo betaal je echter niet zoveel extra geld voor een bom extra functionaliteit. Denk daarbij zeker niet alleen aan de hybride functies maar vooral aan de ingebouwde grafische capaciteiten.

Niet voor jou

Enkele marketingbobo’s van Microsoft beslisten dat de focus in België op de Surface Pro 4 moet liggen, hoewel beide toestellen duidelijk een ander nut hebben. In een geglobaliseerde wereld klinkt dat in onze oren als een beledigende betutteling van onze markt. Het resultaat van die beslissing is dat je bij webwinkels in het buitenland moet aankloppen om een Surface Book te pakken te krijgen. De liefhebbers van Azerty kunnen bijvoorbeeld bij Amazon in Frankrijg terecht, voor een internationaal Qwerty-toetsenbord heb je meer mogelijkheden.