[Opinie] Een terugblik op IFA 2016 op zoek naar trends en vernieuwingen. De balans is pijnlijk: wie nieuwe technologie wilde zien, kon beter thuisblijven.

ifa

De Internationale Funkausstellung, IFA voor de vrienden, is Europa’s grootste beurs voor consumentenelektronica. Fabrikanten van de verste uithoeken van de aardbol komen er hun laatste technologieën voorstellen zodat journalisten en geïnteresseerden als eerste de laatste nieuwe wereldveranderende uitvindingen kunnen vastnemen. Sinds 1928 toont IFA in Berlijn de wereld van morgen, maar dan vandaag.

 

Modegrillen

In 2016 zagen we echter vooral meer van hetzelfde, in een net iets mooier jasje. Nieuwe technologieën? Die waren nergens te vinden. Op de nochtans uitgestrekte beursvloer was geen enkele significante vernieuwing te bespeuren. IFA was echter goedgevuld met productaankondigingen allerhande. Waar liep het dan mis?

Een korte blik op de tien strafste producten van de beurs illustreert het probleem. We zagen nog maar eens een VR-bril, een steadycam voor je smartphone van DJI die al bestond voor een actiecamera, een dure hoofdtelefoon en een iets minder lelijke smartwatch. Acer kon uitpakken met twee knappe laptops, maar hoewel ik niet wil afdoen aan de rauwe kracht van de Predator 21 X, kan je ook hier niet echt van een innovatie spreken. Nvidia maakte betere grafische kaarten, Acer stompte ze in een grote laptop met een flinke koeling.

(Een beetje) dunner

Hetzelfde geldt voor de Swift 7: ’s werelds dunste clamshell. Het prachttoestel duikt onder de mythische centimeter en is zo enkele millimeters dunner dan de Spectre 13 van HP. Zet je beide toestellen naast elkaar, dan kan je misschien een verschil zien. Een mooi record voor Acer, maar zowel erg dunne als erg krachtige laptops bestaan al een tijdje. Enkele pk’s extra of enkele millimeters minder doen niets om de pijnlijke waarheid te verdoezelen. De essentie van de voorgestelde producten verschilt nauwelijks met wat ik twee jaar geleden al zag.

acer

Dunner kan immers een innovatie zijn. Op IFA 2014 pakte Intel uit met ’s werelds eerste 14 nanometerchips: de Broadwell Core m processoren. Het bakproces en de chips maakten de eerste echt aantrekkelijke hybrides en dunne laptops mogelijk. Voor 2014 ging zoiets niet op een compromisloze manier. “Krachtige laptops worden licht en dun” telt als innovatie. “Nieuwe laptops zijn toch nog net iets dunner al heb je de specificatielijst nodig om je daarvan te vergewissen”, telt als meer van hetzelfde.

Mooie verzameling

Op naar Lenovo dat, dat met de Yoga Book misschien wel het interessantste product van IFA voorstelde. De tablet/tekentablet/notitieblok/laptop is zonder meer knap, maar evenmin nieuw. Lenovo slaagt er als eerste in een verzameling bestaande technologieën in één aantrekkelijk pakket te duwen en dat is fijn, maar we betwijfelen dat de Chinese fabrikant hier een nieuwe standaard neerzet.

20160901_140024

‘Kijk, een tunnel’

Samsung probeerde nog met nieuwe tv’s die waarschijnlijk wel net beter zijn dan de vorige, terwijl LG verbaasde met zijn OLED-tunnel. OLED en 4K zijn evenmin nieuwe uitvindingen, maar dat moest de impressionante opstelling even doen vergeten. Wandelde ik verder, dan zag ik meer VR-brillen en enkele bijhorende 360°-camera’s. De standhouders die de dingen aan de man moesten brengen dachten het warm water uitgevonden te hebben, helaas bestaan zowel de Google Cardboard als de Ricoh Theta al sinds 2014. Met een beetje goede wil kunnen we de democratisering van VR en de bijhorende camera’s als een soort vernieuwing zien, al kan je evengoed zeggen dat het om na-aperij van bestaande dingen gaat waarbij het gebrek aan eigen unieke functies de ogen uitsteekt.

Desinteresse

Het leek wel  of IFA na bijna 90 jaar plots niet meer de place to be was. In 2014 liet Samsung zijn Note 4 nog zien in de marge van IFA, vandaag was de aankondiging van het nieuwe toestel al oud nieuws. Hetzelfde geldt voor Intel: de nieuwe generatie processors werd ruim voor de beurs aan het grote publiek getoond.

Wasmachines achterna

Van innovatie op het scherpst van de snee, stoute nieuwe ideeën of zelfs gewoon grote ingrijpende aankondigingen was geen spoor. “Maar kijk hoe dun mijnheer, kijk hoe krachtig! En hebt u al door onze tunnel gewandeld?” Een mens zou de indruk krijgen dat alles dat we willen hebben al is uitgevonden en er niets meer overblijft behalve polijsten. Misschien zijn laptops, smartphones en gadgets sinds 2014 wel goed genoeg. Misschien kunnen ze aansluiten bij de wasmachines, ovens en droogkasten waar perfectie al benaderd is en opvallende maar uiteindelijk holle vernieuwingen even de aandacht moeten trekken. Misschien wordt 2017 beter. Wij hopen in ieder geval nog eens verbaasd te worden.