Momenteel verspillen computers een hoop energie. In Californië wil men geld uitsparen door fabrikanten te verplichten de toestellen energiezuiniger te maken.

Advertentie

energieverbruik computer

In Californië verbruiken computers en hun monitors ongeveer 5.610 GWh elektriciteit. Dit is goed voor ongeveer drie procent van het residentiële verbruik en 7 procent van het commerciële verbruik in de staat. De California Energy Commission wil dit energieverbruik doen dalen door het opstellen van een nieuwe standaard.

De standaard die door de commissie zal worden uitgerold, kan consumenten maar liefst 373 miljoen dollar per jaar uitsparen. “Computers worden dagelijks gebruikt en verspillen vaak energie wanneer ze in slaapstand zijn,” vertelt Andrew McAllister van de California Energy Commission. “Door pc’s minder energie te laten verbruiken wanneer niemand het toestel gebruikt, kunnen miljoenen geld worden uitgespaard en hoeft er minder elektriciteit worden opgewekt.”

[related_article id=”177943″]

Besparing

Een eerste deel van de standaard voor desktopcomputers zal worden uitgerold op 1 januari 2019 en het laatste deel zal actief worden op 1 juli 2021. De standaard voor laptops zal worden gelanceerd op 1 januari 2019, terwijl een jaar vroeger al de standaard voor server en werkstations actief zal worden. Monitors zullen aan de nieuwe standaard moeten voldoen vanaf 1 juli 2019. Dit zal zorgen voor een stijging in de aankoopprijs van pc’s en laptops, maar de commissie is ervan overtuigd dat deze stijging wordt goedgemaakt door de daling in energiekosten.

“De Energy Commission schat dat de standaard voor desktopcomputers zal zorgen voor een prijstoename van 14 dollar. Op vijf jaar tijd zal je echter 40 dollar in elektriciteitsrekeningen uitsparen. Laptops zijn al erg energie-efficiënt, waardoor de prijstoename slechts een dollar zal zijn. Meer dan twee dollar kan op vier jaar tijd worden uitgespaard. Kleine servers en werkstations zullen een prijstoename kennen van 13 dollar. Op vijf jaar tijd spaar je op werkstations 30 dollar uit en op kleine servers 20 dollar,” schrijft de commissie in zijn rapport.

Enkel in Californië zullen fabrikanten aan de nieuwe standaarden moeten voldoen. Indien dit een succes wordt, is de kans echter groot dat de ecovriendelijke toestellen ook hun weg vinden naar andere delen van de wereld.

Advertentie