Nieuws

Duitsers ontwikkelen terabitfiber

Een team wetenschappers hebben een doorbraak bereikt voor de telecomindustrie. Dankzij een nieuwe techniek kan er immers data worden verstuurd aan een terabit per seconde.

Onderzoekers in de telecomsector doen er alles aan om dataoverdracht sneller en foutvrijer te krijgen. Eerder wisten wetenschappers de snelheidsrecords te verpulveren door het gebruiken van glasvezel in optimale omstandigheden. Nu zijn onderzoekers van Nokia Bell Labs, Deutsche Telekom T-Labs en de Technical University of Munich er in geslaagd een snelheid te halen van maar liefst één terabit per seconde bij realistische omstandigheden.

[related_article id=”184672″]

De wetenschappers zijn in deze doorbraak geslaagd door gebruik te maken van een nieuwe modulatietechniek, Probabilistisc Constellation Shaping (PCS genaamd). Normaal gezien worden alle constellatiepunten (het alfabet van de transmissie) gelijk verdeeld over verschillende frequenties. PCS verdeelt daarentegen op een slimme manier de constellatiepunten over het spectrum.

Het algoritme zal punten met een hoge amplitude minder vaak gebruik dan deze met een lage amplitude om een signaal te versturen. Hierdoor is het signaal beter bestand tegen ruis en kan de transmissie tot dertig procent verder reiken.

“Probabilistic Constellation Shaping laat glasvezelsystemen toe om data sneller, verder en flexibeler te versturen,” voegt professor Gerhard Kramer van de Technical University of Munich hier aan toe.

Ondanks het feit dat de tests gebeurden bij realistische omstandigheden, zal het nog enige tijd duren alvorens je thuis van de hoge snelheden kan genieten. Er is immers een groot verschil tussen het uitvoeren van tests en het maken van commercieel beschikbare glasvezelkabels. Dit neemt echter niet weg dat de onderzoekers ervoor hebben gezorgd dat terabitfiber wederom een stapje dichterbij komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business