Nieuws

Spotify installeert per ongeluk malware bij gratis gebruikers

Sommige gratis gebruikers van Spotify hebben afgelopen week per automatisch malware geïnstalleerd via reclame. Het gaat zowel om MacOS, Linux als Windows.

Gratis naar Spotify luisteren is prettig, ook al moet je er wel tussendoor wat reclame voor slikken. Op zich niets vreemd, behalve dat deze week een bepaald stukje reclame in feite malware was dat in je internetbrowser een pop-up opende om je systeem te besmetten. Nergens op klikken is meestal de boodschap, maar dat maakte hier weinig uit.

De malware die via Spotify Free werd verspreid, vereiste helemaal geen klik. Het is niet bekend hoeveel computers zijn aangetast. De malware kan op drie platformen worden geïnstalleerd: MacOS, Linux en Windows. Tot nu toe is het nog niet bekend wat de malware nu specifiek doet en welke systemen in de problemen zitten.

Spotify heeft ondertussen gereageerd dat deze gevaarlijke reclameboodschap een ‘geïsoleerd geval’ is en dat het direct maatregelen heeft genomen om de reclame te verwijderen uit zijn database. Pijnlijk detail: in 2011 heeft Spotify al een soortgelijk probleem gehad. Het maakt de claim van Spotify natuurlijk wel sterker dat betalende klanten geen reclame krijgen. Dit is alvast het statement van Spotify naar de wereld:

A small number of users have experienced a problem with questionable website pop ups in their default browsers as a result of an isolated issue with an ad on our free tier. We have now identified the source of the problem and have shut it down. We will continue to monitor the situation.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business