Een spraakherkenningssysteem van Microsoft maakt zo weinig fouten dat het de menselijke vermogens kan evenaren. Dit is een wereldwijde primeur.


spraakherkenning

Microsoft heeft een doorbraak gemaakt op het vlak van spraakherkenning. De technologie van het bedrijf herkent woorden slechts 5,9 procent van de tijd verkeerd. Dit is hetzelfde foutenpercentage dat mensen halen en een absolute primeur. Voorheen wist Microsoft een percentage van 6,3 procent te behalen.

“Zelfs vijf jaar geleden, zou ik niet geloofd hebben dat we dit zouden kunnen bereiken,” vertelt Harry Shum, het hoofd van Microsofts Artificial Intellegence and Research-groep. “Deze verwezenlijking is een cumulatie van meer dan twintig jaar werk,” voegt Geoffrey Zweig van Microsoft hier aan toe.


[related_article id=”186457″]

Neurale netwerken

De wetenschappers geloven dat ze deze historische mijlpaal hebben kunnen verwezenlijken doordat ze voor alle aspecten van het systeem de recentste neurale netwerktechnologieën gebruiken. Bij de technologieën wordt gebruik gemaakt van neurale taalmodellen, waarbij ieder woord wordt voorgesteld als een vector in de ruimte. Woorden als ‘snel’ en ‘vlug’ bevinden zich dicht bij elkaar in de ruimte.

Om de neurale netwerken te trainen, maakt Microsoft gebruik van zijn Computational Network Toolkit. Het deep-learning toolkit is vrij verkrijgbaar via Github en laat je toe om op een eenvoudige manier een neuraal netwerk te ontwikkelen en verbeteren.

Toepassingen

De bijna foutloze spraakherkenningstechnologie kan worden gebruikt voor een brede waaier aan toepassingen. Onder andere toestellen als de Xbox kunnen voorzien worden van de technologie en de digitale assistent Cortana zal dankzij het spraakherkenningssysteem een pak intelligenter worden.

“Dit zal Cortana krachtiger maken, waardoor een echte intelligente assistent mogelijk wordt,” besluit Shum.