Nieuws

Niet elke USB-C-poort op de MacBook Pro is gelijk

Het 13 inchmodel met vier Thunderbolt 3 USB-C-poorten van de nieuwe MacBook Pro behandelt elke aansluiting niet evenwaardig.

De nieuwe MacBook Pro’s die Apple vorige week heeft onthuld, laten alle poorten en aansluitingen achterwege ten voordele van twee tot vier USB-C-poorten. Hoewel die er op het eerste zicht identiek uitzien, zijn ze niet allemaal gelijk.

Apple heeft een nieuwe ondersteuningspagina gepubliceerd die de details van de nieuwe Thunderbolt 3 USB-C-poorten uit de doeken doet. Daaruit blijkt dat de prestaties van de poorten op de 13 inch MacBook Pro met Touch Bar verschillen. Dat bracht MacRumors dit weekend aan het licht.

Alle USB-C-poorten op de nieuwe MacBook Pro laten toe om de laptop op te laden en bieden ondersteuning voor USB 3.1, DisplayPort en Thunderbolt. Bij de 13 inch MacBook Pro zonder Touch Bar en het 15 inchmodel bieden alle poorten – respectievelijk twee en vier – volwaardige Thunderbolt 3-snelheden, maar voor de vier poorten op het 13 inchmodel met Touch Bar is dat niet het geval.

[related_article id=”187636″]

PCI Express

De twee poorten aan de rechterzijde van de MacBook Pro 13 inch met Touch Bar hebben een lagere PCI Express-banbreedte, waardoor de Thunderbolt 3-snelheid via deze poorten lager ligt. Apple raadt daarom aan om veeleisende toestellen, zoals een 4K-monitor of supersnelle externe opslagschijf, via één van de twee poorten aan de linkerkant aan te sluiten.

De reden voor de verminderde snelheid ligt bij de processorkeuze. De 13 inch MacBook Pro met Touch Bar wordt standaard geleverd met een Intel Core i5-6267U, met 12 PCI Express lanes. Er zijn echter 16 lanes (4×4) nodig om alle vier de Thunderbolt 3-poorten aan volle kracht te laten werken. Het 15 inchmodel draait standaard op een Intel Core i7-6700HQ. Die beschikt over 16 PCI Express lanes en heeft wel voldoende bandbreedte voor vier poorten aan volle snelheid.

Apple kiest dus voor kwantiteit over kwaliteit en dat lijkt ons in dit geval de goede keuze. Het had bij het 13 inchmodel kunnen kiezen voor drie poorten, die dan wel allemaal aan volle snelheid zouden werken, maar dat weegt niet op tegen het voordeel van een extra multifunctionele USB-C-poort. De kans dat er op een gegeven moment drie of vier verschillende Thunderbolt 3-apparaten aan je laptop hangen, is immers klein.

Opladen

Het ondersteuningsdocument bracht verder nog enkele andere interessante details aan het licht. Zo kan je aan elke Thunderbolt 3-poort tot zes verschillende apparaten daisychainen en kan er maar één poort tegelijk worden gebruikt voor stroomtoevoer naar de laptop. Zijn er meerdere stroombronnen op de MacBook Pro aangesloten, dan wordt alleen die met de hoogste stroomtoevoer effectief afgetapt.

Het 15 inchmodel en de 13 inch met Touch Bar kunnen zelf aan maximaal twee toestellen tot 15 watt en twee toestellen tot 7,5 watt stroom leveren. Het 13 inchmodel zonder Touch Bar kan maximaal één toestel tot 15 watt en één toestel tot 7,5 watt van energie voorzien.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business