Nieuws

Hier zijn de 10 belangrijkste IT-trends in 2017

Benieuwd hoe het IT-landschap er volgend jaar uitziet? Volgens Gartner zijn dit de tien trends die je dan maar beter in het oog kan houden.

 
Naar jaarlijkse gewoonte presenteerde Gartner de verwachtingen voor het komende jaar op het Gartner Symposium in Orlando. Onder andere werd besproken welke trends het IT-landschap in 2017 mee vorm zullen geven: trends waar IT-professionals zich op moeten voorbereiden als ze “de impact van deze disruptieve trends op mensen, ondernemingen en IT-departementen” willen voorzien, aldus Gartner. Bekijk hieronder de top tien.
 

10. Adaptive security 

Het is niet meer genoeg om een security-model te hanteren waarbij uitgegaan wordt van statische regels. In de plaats daarvan is een systeem nodig dat zich voortdurend aanpast aan de omgeving: ‘adaptive’ security. Bij een adaptive beveiligingsmodel wordt er realtime data geanalyseerd, en kan er onmiddellijk gereageerd worden op een gebeurtenis. Bijvoorbeeld moet een security-platform een vreemde actie, zoals een ongeautoriseerde toegang, meteen kunnen detecteren en binnen seconden tegengaan.

9. Digital platformen

Platformen zijn “de bouwblokken” van de digitale economie. Volgens Gartner zijn er vijf verschillende stromingen in zulke platformen: informatiesystemen, customer experience, analytics en intelligentie, het IoT en business-ecosystemen. Elke onderneming zal in wisselende verhoudingen over een mix van deze vijf technologie-platformen beschikken.

8. Mesh app and service architecture (MASA)

Het digitale ‘mesh’ bestaat uit een steeds aanzwellende verzameling toestellen zoals smartphones, pc’s, wearables en andere connected apparaten. De huidige oplossing om het groeiende netwerk te ondersteunen is een MASA-architectuur. Het verwijst naar het geheel van “mobiele apps, webapps, IoT-apps en desktop-apps die linken naar een breed mesh van back-enddienst om datgene te creëren wat gebruikers herkennen als een ‘applicatie'”.

 

7. Conversationele systemen

De manier waarop we met computer interageren evolueert naar een steeds menselijkere methode, tot we simpelweg kunnen vertrouwen op taal in plaats van input via toetsenbord, muis of touchscreen. Tot nu toe laat de technologie in de praktijk vaak te wensen over, omdat de achterliggende spraak- en taalherkenning nog niet op punt staat. Het is echter slechts een kwestie van tijd voor ook dat obstakel uit de weg geruimd wordt.

[related_article id=”168274″]  

6. Blockchain

Blockchain maakt al even een opmars. Gartner benadrukt dat hoewel de blockchain populariteit won als een financieel hulpmiddel, het concept veel waarde heeft als een algemener instrument. Dankzij de betrouwbaarheid en transparantie van de technologie, kan het dienen voor een resem toepassingen, zoals supply chain-management, het IoT of het afsluiten van slimme contracten.

 

5. Digital twins

De digitale tweeling draait rond een fysiek object, en diens identieke, digitale kopie. De digitale kopie kan door middel van sensoren een exacte evenbeeld van zijn fysieke dubbelganger maken, en eventuele veranderingen weergeven. Dat is bijvoorbeeld handig bij een IoT-toepassing: stel dat een kritische machine aan de productieband het laat afweten, dan kan de digitale kopie aantonen waar het defect zit door oude data te vergelijken met de huidige status. Binnen drie tot vijf jaar zouden er miljoenen digitale tweelingen moeten bestaan, volgens Gartner.

 

4. Virtual reality en augmented reality

Ook geen verrassing is de vermelding van virtual reality en augmented reality. Beiden bewijzen hun nut in verschillende toepassingen, van productontwikkeling en design, tot zelfs in de immobiliënsector. AR kan bovendien de opstap zijn voor een radicaal vernieuwde interface. Zo probeert Microsoft een doorbraak te maken met de HoloLens om een nieuw soort besturingssysteem te lanceren, en wordt er geëxperimenteerd met technologie die het mogelijk maakt om virtuele objecten vast te nemen met je handen.

[related_article id=”167734″]  

3. Intelligente dingen

Op de derde plaats: “intelligente dingen”, zoals Gartner het weinig elegant (maar wel accuraat) verwoord. Robots, autonome wagens, drones, en meer, zullen zorgen voor een doorgedreven automatisering. Sommigen vrezen voor een verlies aan jobs, maar duidelijk is dat de trend niet af te wenden is.

 

2. Intelligente apps

Virtuele assistenten, chatbots en andere slimme apps mochten uiteraard niet ontbreken. Ze zijn voor het grootste deel in staat om dagdagelijkse taken makkelijker te maken, en de gebruiker tijd te besparen. Denk maar aan X.ai, de intelligente bot die je afspraken inplant, of Pegg, de bot die je boekhouding op zich neemt.

 
[related_article id=”167734″]

1. Artificiële intelligentie en machine learning

Een weinig verwonderlijke nummer één, maar daarom niet minder belangrijk. Volgens Gartner is artificiële intelligentie en geavanceerde machine learning een van de meest opzienbarende trends van de komende jaren. De technologie zorgt voor autonome systemen die kunnen begrijpen, leren en voorspellen. “Toegepaste AI en geavanceerde machine learning geven een kans aan een spectrum van intelligente implementaties, inclusief fysieke toestellen, en apps en diensten,” zei David Cearley, vicepresident bij Gartner. “De implementaties zullen zorgen voor een nieuwe klasse van intelligente apps en dingen, maar ook voor de ingebouwde intelligentie voor bestaande software en diensten.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business