Nieuws

HP verkleint Z2-werkstation naar bijzonder miniformaat

Dit kleine werkstation hoeft echter niet onder te doen voor zijn grotere broers. Er is ruimte voor een Nvidia Quadro-GPU, Intel Skylake Xeon-chips of goedkopere Core i-varianten.

Werkstations zijn zelden voer voor bijzondere onderwerpen. Ze zijn groot, krachtig, rollen met spierballen, maar zijn bedoeld voor specifieke toepassingen en krijgen daarvoor ook een pittig prijskaartje en specifieke hardware aan boord. Denk daarbij aan Intel Xeon-chips of Nvidia Quadro-GPU’s. Die krijg je niet zomaar in een kleine behuizing gestoken, althans, tot nu.

HP introduceert de Z2 Mini G3-werkstation met Intel Core i3-, i5- of i7-processors, maar biedt ook twee versies met Intel Xeon E3 1200 v5-chips aan. Wie dat wil, kan zelfs optioneel een mobiele Nvidia Quadro M620 nemen met 2 GB vram. Qua opslagcapaciteit kan je tot 1,5 TB hoog configureren met een PCI-Express m2-SSD onder de noemer Z-Drive. Wil je helemaal tot het gaatje gaan, dan kan je tot 32 GB DDR4 RAM voorzien. De Z2 Mini G3 is getest gedurende meer dan 368.000 uur en werd gecertificeerd door de meest populaire CAD-software.

Dat allemaal past in een kleine behuizing die ongeveer dubbel zo groot is dan een Intel NUC qua voetafdruk. De Z2 Mini G3 meet 21,6 x 21,6 cm en is amper 5,79 cm hoog. Op de behuizing zitten tal van poorten, waaronder USB 3.1 type-C en vier klassieke USB 3.0-aansluitingen. Enig nadeel is dat de USB-C-aansluitingen niet compatibel zijn met Thunderbolt 3, in tegenstelling tot bv. de Apple Macbook Pro, wat de maximale snelheid beperkt tot 5 Gbps.

De HP Z2 Mini G3 is voorzien van VESA-aansluitingen onderaan, waardoor je de minipc gemakkelijk aan een monitor kan bevestigen die dat ondersteunt. Door het bijzondere ontwerp met de afgeronde hoeken blijft er een spatie open tussen de ventilatie en de buitenkant, zodat je de minipc niet kan ‘opsluiten’ door hem ergens in een hoekje te stoppen. HP is niet aan zijn proefstuk toe met minipc’s en lanceerde in september de Elite Slice-reeks met modulaire elementen.

Deze minipc is vanaf december beschikbaar en start bij een adviesprijs van 850 euro voor het goedkoopste model.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business