Nieuws

SpaceX wil gigantisch satellietnetwerk opzetten

SpaceX heeft een aanvraag ingediend om maar liefst 4.425 satellieten de ruimte in te sturen. Met de ruimtetuigen wil Musk de ganse wereld van gigabitinternet voorzien.

Op 15 november heeft SpaceX een aanvraag ingediend bij de Federal Communications Commission (FCC) om 4.425 satellieten de ruimte in te sturen. Wanneer je nakijkt hoeveel satellieten er momenteel in een baan rond de aarde zweven, zal je merken hoe groot dit aantal wel niet is. Momenteel zijn er 1.419 actieve satellieten in de ruimte. Zelfs wanneer je de ongeveer 2.600 ruimtetuigen die momenteel doelloos rondzweven in rekening neemt, kom je niet aan het aantal dat Elon Musk de ruimte in wil sturen.

De satellieten van SpaceX zullen zo’n 386 kilogram wegen en op een relatief lage hoogte van 1.150 tot 1.275 kilometer vliegen. Deze korte afstand moet snel satellietinternet mogelijk maken, dat – in tegenstelling tot glasvezelnetwerken- overal op aarde te gebruiken zal zijn.

Elon Musk wil initieel slechts 800 satellieten in een baan om de aarde brengen. Dit netwerk van ruimtetuigen, in combinatie van grondstations, zal internet voorzien voor de Verenigde Staten, Puerto Rico en de Maagdeneilanden. In een latere fase zullen de overige satellieten de ruimte in gestuurd worden, waarna alle aardbewoners van internet kunnen genieten met een snelheid van 1 Gbps. Volgens de aanvraag hebben de satellieten van SpaceX een levensduur van vijf tot zeven jaar, waarna de toestellen in de dampkring verbrand zullen worden.

Volgens het ‘State of the Internet’-rapport van Akamai was de globale gemiddelde internetsnelheid eind 2015 5,1 Mbps per gebruiker. De meeste van de hogere snelheden werden gehaald door glasvezelkabels. Bovendien is momenteel zo’n 57 procent van de wereldbevolking offline, wat onder andere te wijten is aan het gebrek van (betaalbare) internetverbinding in een groot deel van de wereld. Musk hoopt deze mensen online te halen met behulp van zijn gigantische satellietnetwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business