Nieuws

Japan wil snelste supercomputer ter wereld bouwen

Japan maakt 164 miljoen euro vrij om een supercomputer te ontwikkelen die alle huidige modellen moet voorbijsteken.

Een voorsprong van 37 petaflops, daar mikt de Japanse regering op met het budget dat het vrijmaakt voor een nieuwe supercomputer. Het systeem moet een katalysator vormen voor de ontwikkeling van opkomende technologieën als kunstmatige intelligentie, robots en zelfrijdende wagens.

Het Japanse ministerie voor economie, handel en industrie projecteert dat het met een investering van 19,5 miljard yen (164 miljoen euro) tegen volgend jaar een computer kan bouwen die 130 petaflops aflevert – zo’n 130 quadrillioen berekeningen per seconde. Ter vergelijking: de actuele kampioen in computerberekeningen, de Chinese Sunway TaihuLight, haalt 93 petaflops. Het zou een opmerkelijke verbetering betekenen van Japans huidige krachtigste supercomputer, die 13,6 petaflops aankan.

De computer zal gebouwd worden in het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology in Tokio, bedrijven kunnen zich nog tot 6 december opgeven om het project aan te nemen. Het nieuwe systeem draagt de voorlopige naam ABCI of AI Bridging Cloud Infrastructure.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business