Nieuws

Telenet breekt Europees snelheidsrecord met 4,5G-test

Telenet en ZTE haalden in een realistische test van hun nieuwe 4,5 G-verbinding downloadsnelheiden tot 1,3 gigabit per seconde. Dat is een Europees snelheidsrecord.

In afwachting van 5G mogen we uitkijken naar 4,5G. Alle grote operatoren in ons land werken daaraan. 4,5G is op zich geen nieuwe standaard, maar een betere en snellere versie van de bestaande 4G-standaard. Zo demonstreerde Proximus eerder dit jaar nog downloadsnelheden van 1,1 gigabit per seconde tijdens een 4,5 G-test. Telenet overtreft dat nu.

Recordsnelheid

Telenet (Base) pakt samen met infrastructuurfabrikant ZTE uit met nog hogere snelheden. De provider claimt een downloadsnelheid van 1,3 gigabit per seconde te hebben gehaald tijdens een test in ‘echte netwerkomstandigheden’. Telenet bedoelt daarmee dat de resultaten niet uit een labo komen. Isabelle Geeraerts van Telenet verduidelijkt: “Het verschil met labo-omgeving is dat in de ‘echte wereld’ de signalen worden verstoord, door muren, andere toestellen, … Terwijl in een lab het signaal doorgaans 99% zuiver is. Deze interferenties kunnen een verschil maken tot 30 à 40% op het resultaat.” De snelheid in realistische omstandigheden zou een Europees record zijn.

1,3 gigabit per seconde komt overeen met een downloadsnelheid van 162,5 megabyte per seconde. Dat is aanzienlijk sneller dan wat Telenet zelfs met zijn snelste kabelabonnement kan aanbieden. De provider haalt de snelheden door verschillende 4G-technieken te combineren.

Aggregation, Mimo en QAM

Vooraleerst maakt Telenet voor 4,5 G gebruik van 3 carrier aggregation. Dat wil zeggen dat de provider drie frequentiebanden combineert om zijn 4,5 G-signaal te verzenden. Naast de 800 MHz-band en de 1.800 MHz-band komt ook de 2.600 MHz-band een handje helpen. Verder maakt het signaal gebruik van 4x MIMO (Multiple Input / Multiple Output), waarbij meerdere tranceivers tegelijkertijd worden ingezet om data te verzenden en te ontvangen.

Tot slot maakt de nieuwe technologie gebruik van 256 QAM, een geavanceerde modulatietechniek. Met 256 QAM kunnen Telenet en ZTE meer gegevens in de radiogolven voor 4,5G verpakken, wat de bandbreedte van het signaal vergroot.

Toekomstgericht

Telenet denkt dat 4,5G in de nabije toekomst onontbeerlijk zal zijn om tegemoet te komen aan de noden van de gebruikers. Zo zal de technologie het streamen van 4K-video’s mogelijk maken, wat dan weer de deur opent voor kwalitatieve VR-ervaringen onderweg. Volgend jaar al wil Telenet 4,5G beschikbaar maken in de stedelijke gebieden, al zal je een relatief modern toestel nodig hebben om er van te kunnen genieten. Onder andere de iPhone 7 en de Samsung Galaxy S7 ondersteunen de gebruikte technieken voor 4,5G nu al.

Telenet investeert sinds de overname van Base fors in de uitbreiding van de capaciteit van het netwerk. In maart van 2016 kondigde de provider nog aan 250 miljoen euro te investeren om 1.000 nieuwe gsm-masten bij te poten. Zo wil Telenet de kwaliteit van het Base-netwerk over het hele land te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business