Nieuws

Google brengt zelfrijdende auto’s onder in nieuw bedrijf: Waymo

Google laat weten dat het de ontwikkeling van zelfrijdende auto's in een nieuw bedrijf zal onderbrengen, genaamd Waymo.

Googles project met zelfrijdende wagens resideert voortaan onder een nieuw bedrijf: Waymo. Google verschuift het project daarmee vanuit Google X, het onderdeel van Alphabet waar de meer experimentele intiatieven terecht kwamen, naar een eigen autonome structuur onder de grote koepelorganisatie. Waymo staat voor ‘a new way forward in mobility’, aldus John Krafcik, de nieuwe CEO van het bedrijf.

Waymo op de baan

Over de geruchten van een samenwerking met Fiat Chrysler rond een autonome taxidienst bleef de CEO stil. Krafcik beaamde wel dat Google werkt aan de Chrysler Pacifica waarvoor het in mei een overeenkomst had gesloten met de automaker. Die zitten momenteel in de ontwikkelingsfase, de CEO hoopt ze binnenkort te kunnen testen op de baan.

Tijdens de persconferentie onthulde Krafcik tevens dat het bedrijf in oktober 2015 voor het eerst een auto met een passagier, maar zonder chauffeur, liet rondrijden op de publieke weg in Austin, Texas. Steve Mahan, een blinde inwoner van de stad en bevriend met een van de Google-ingenieurs, nam plaats in de Google Car voor deze mijlpaal-rit. “Het is als rijden met een erg goede chauffeur,” vertelde hij over die ervaring.

Wat de oprichting van Waymo betekent voor de toekomst van de Google Car, blijft op dit moment onduidelijk. Eerdere berichten stelden dat Google zich niet meer zou bezig houden met het ontwikkelen van zijn eigen auto’s en in de plaats daarvan zich zou concentreren op software, maar die omschakeling wil het bedrijf op dit moment (nog) niet in zoveel woorden bevestigen.

Krafcik stelde volgens The Verge dat Google nog altijd voor de volle 100 procent gaat voor de ontwikkeling van autonome wagens. Tegelijkertijd liet hij optekenen dat Waymo een bedrijf voor zelfrijdende technologie is. “We hebben duidelijk gemaakt dat we geen autobedrijf zijn, al is er verwarring ontstaan over dat punt. We zijn niet in de business om betere auto’s te maken. We zijn in de business om betere bestuurders te creëren,” aldus Krafcik.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business