Over de komende tien jaar wil telecomprovider Proximus 3 miljard euro uittrekken om zijn glasvezelnetwerk uit te breiden in België. Het heeft enkele ambitieuze streefdoelen opgesteld om fiber-internet bij zoveel mogelijk klanten te krijgen.

De Belgische telecomprovider Proximus heeft een plan onthult dat het uitrollen van zijn glasvezelnetwerk aanzienlijk moet versnellen. Het maakt in de loop van de volgende tien jaar 3 miljard euro vrij om fiberkabels te leggen die internet met gigabitsnelheden mogelijk maken. Met het investeringsplan wil Proximus “anticiperen op de behoeften van zijn klanten en zijn infrastructuur klaarmaken voor de toekomst”.

Koper

Die infrastructuurverbeteringen zijn nodig. Proximus evolueerde uit het vroegere overheidsbedrijf dat telefonie beheerde en heeft daarbij een bestaand netwerk geërfd van koperkabels. Die VDSL-lijnen zijn in vele woningen nog vaak de standaardverbinding waarmee Proximus zijn internet aan klanten levert. Het bedrijf heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in het leggen van glasvezel voor zijn netwerkstructuur onder de straat. Het laatste stukje kabel waarmee het internet in huis komt blijft echter vaak uit koper bestaan, omdat het vervangen daarvan geen klein noch goedkoop klusje is. Het was een nadeel tegenover concurrent Telenet dat jaren heeft kunnen genieten van een monopolie op kabelinternet via coax, dat sneller is dan de VDSL-lijnen. Beide providers zien echter de toekomst in glasvezel. Wat mag je verwachten van de Proximus-fiber in je huis? We hebben deze zomer nog de ervaringen gepubliceerd van iemand die met een proefproject kon meedoen.

Stadsfiber

De telecomprovider stelt dat het dankzij het geld dat het uittrekt meer dan 85 procent van de bedrijven en 50 procent van de gezinnen met glasvezel zal bereiken. Daarbij heeft die eerste groep een voetje voor om van het fibernetwerk te profiteren: “Het aansluiten van bedrijven blijft voor Proximus prioritair,” aldus de organisatie. Waar mogelijk zal het het leggen van glasvezelkabels voor bedrijven combineren met die voor consumenten, wat voornamelijk in stedelijke gebieden zal zijn. Dichtbevolkte regio’s “zullen op 100 procent glasvezelbereik kunnen rekenen”. Proximus start in 2017 met het uitrollen van fiber in 6 centrumsteden: Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Namen en Roeselare.

[related_article id=”210142″]

Wat met de meer landelijke gebieden? “Uiteraard worden klanten die buiten dichtbevolkte stedelijke gebieden wonen niet vergeten. Proximus zal blijven investeren in de verbetering van zijn bestaande Fiber-To-The-Curb-netwerk, waarmee het glasvezel dichter bij de klant brengt en onze volgende generatie VDSL uitrolt die de performantie een boost geeft.” Met andere woorden: hier zal voornamelijk voor het netwerk onder de straat meer glasvezel worden aangelegd en niet in de woningen.

“Iedere minuut een extra woning”

Het nieuws van de investering wordt vandaag in goedbevolkte persconferentie met de wereld gedeeld. Samen met CEO Dominique Leroy zullen ook Minister van Telecommunicatie Alexander De Croo en Premier Charles Michel hun opwachting maken en hun zegje doen over de verbeteringen aan het netwerk die Proximus belooft. Voor de federale regering is de 3 miljard euro een grote opsteker, zowel in het plan om investeringen in België aan te zwengelen als voor het streefdoel om supersnel internet bij alle Belgen te brengen tegen 2020. Dominique Leroy is alvast enthousiast over wat het bedrijf de komende jaren zal kunnen doen: “Glasvezel biedt klanten de ultieme breedbandervaring om te surfen, te streamen, te gamen en te werken aan de snelheid van het licht. Wij zullen naar een hogere versnelling schakelen voor de uitrol van glasvezel in België. En dat nemen we heel serieus! Iedere minuut zullen we met onze glasvezel een extra woning bereiken.”