Nieuws

Dell XPS 13 2-in-1: uitstekende Windows-laptop gaat hybride

Met zijn dunne en quasi randloze ontwerp wist Dell met de XPS 13 heel wat harten te veroveren. De fabrikant zal de laptop nu ook in een twee-in-één versie aanbieden.

Dell heeft een hybride versie van de veelgeprezen XPS 13-laptop onthuld tijdens CES 2017. Een echte verrassing was de aankondiging niet, want het nieuws was kort daarvoor al uitgelekt. Waarmee Dell voor zijn toeschouwers wel nog kon uitpakken op de electronicabeurs, waren de technische details van de nieuwe twee-in-één toestellen. Deze wijken op enkele belangrijke punten af van het origineel.

Processor

De Dell XPS 13 slaagde erin heel wat harten te veroveren dankzij zijn superscherpe display met opvallende dunne randen, en dat blijft behouden in de hybride versie. Het toestel is nog een fractie lichter en kleiner dan zijn voorganger. Door een aanpassing van het scharnier krijgt de Windowslaptop de flexibiliteit om tevens als tablet gebruikt te worden. Dell onderscheidt vier verschillende modi waarmee gebruikers met de twee-in-een aan de slag kunnen, net zoals bij de Lenovo Yoga-apparaten.

Het grootste contrast tussen de normale en de hybride variant van de XPS 13 is de processor. De twee-in-een maakt gebruik van de nieuwste Intel Kaby Lake-chips, maar in plaats van de Core i heeft Dell ervoor geopteerd om voor de Core M te gaan bij de twee-in-één. Dat wijst erop dat de prestaties lager zullen liggen dan die van de niet-flexibele variant. Er zijn ook verschillen in de beschikbare poorten op de toestellen. Waar het origineel twee USB 3.0 poorten heeft en één USB-C-ingang, moet de hybride het doen met twee USB Type-C-poorten. De SD-kaartlezer is vervangen door een MicroSD-sleuf. Ter compensatie levert Dell een USB-adapter bij de laptop.

Webcam

De fabrikant heeft de webcam van de laptop – een van de weinige punten waarop het toestel kritiek kreeg – verplaatst. De lens zit nog altijd boven het toetsenbord, maar krijgt nu een meer centrale plaats. De camera is in tegenstelling tot de gewone XPS 13 compatibel met Windows Hello. Dell zet de hybride aan een hogere startprijs in de markt dan de 1099 euro die men vraagt voor de standaardvariant. Amerikaanse kopers zijn honderd dollar meer kwijt als ze de slapste configuratie van de twee-in-één XPS 13 willen aanschaffen. De Europese prijs is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business