Nieuws

Microsofts HoloLens krijgt concurrentie dankzij Qualcomm

Het eerste toestel met een Snapdragon 835 is geen smartphone maar een bril, en die doet sterk denken aan de Hololens.

Qualcomm wil met zijn nieuwste SoC, de Snapdragon 835, meer toestellen bereiken dan enkel smartphones. Het eerste gadget met de nieuwe processor aan boord waarmee de chipdesigner uitpakt op CES, is dan ook geen smartphone. Tijdens de persconferentie van Qualcomm konden we kort aan de slag gaan met de R-8 en de R-9 van ODG. Beide toestellen zijn virtual/augmented reality-brillen. Ze hebben geen pc nodig en je moet er evenmin een smartphone inschuiven. De twee brillen maken gebruik van de AR/VR-capaciteiten van Qualcomms nieuwste chip.

De R-8 is de consumentenversie van de bril. Net als bij de demoversie van de HoloLens van Microsoft is de field of view hier beperkt. Het actieve deel van de bril is met andere woorden kleiner dan wat je kan zien, waardoor de actie zich niet over je hele gezichtsveld afspeelt. Bij de R-9 is dat probleem al een stuk kleiner. Die professionele editie heeft een aanzienkijk groter actief gezichtsveld, al zijn er ook hier nog beperkingen.

Hologrammen

Beide brillen maken gebruik van de ‘six degrees of freedom’-tracking, die in Qualcomms nieuwste processor zit ingebakken. Concreet wil dat zeggen dat de bril, net als de HoloLens, interactieve objecten in de ruimte kan plaatsen. Beide brillen draaien een aangepaste versie van Android 7.0 Nougat en hebben enkele bedieningsknoppen op het frame zelf. Optioneel kan je een soort Wii-controller gebruiken, of de bril bedienen via een app op je smartphone. De R-8 heeft een 720p-resolutie en moet vooral dienen voor spellen of het bekijken van video op een ‘groot’ scherm, bijvoorbeeld in de trein. De R-9 is met zijn 1080p-resolutie een stuk scherper en heeft bovendien een uitbreidingssleuf bovenaan. Daarop kunnen professionele klanten randapparatuur aansluiten, zoals bijvoorbeeld dubbele camera’s die de bril 3D-zicht geven.

De brillen doen sterk denken aan de Microsoft HoloLens, maar lijken voorlopig minder mogelijkheden te hebben.

Comfortabel

De brillen doen sterk denken aan de Microsoft HoloLens, maar lijken voorlopig minder mogelijkheden te hebben. Tijdens een korte demo zagen we bovendien geen hologrammen zoals bij de HoloLens, al maakt ODG zich sterk dat de bril dat wel aan kan. Daar staat dan weer tegenover dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan het model van de HoloLens dat vandaag circuleert. Ondergetekende vond zowel de R-8 als de R-9 alvast een stuk comfortabeler om te dragen dan de bril van Microsoft.

De R-9 moet minder dan 2.000 dollar kosten en komt normaal nog in de eerste helft van dit jaar op de markt. De R-8 is met een prijskaartje van minder dan 1.000 dollar consumentvriendelijker, maar staat pas gepland voor het einde van het jaar. Hoewel de brillen de eerste toestellen zijn met een Snapdragon 835 waar Qualcomm mee uitpakt, zullen het dus niet de eerste zijn die op de markt verschijnen. Die eer gaat vermoedelijk naar een premium smartphone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business