Nieuws

Intels Compute Card kan IoT-wereld volledig op zijn kop zetten

Intel heeft een apparaat aangekondigd waarmee iedere hardwarefabrikant een slim toestel kan maken. De Compute Card kan het IoT een flinke boost geven.

Het Internet of Things is bezig de wereld te veroveren. Waar vroeger slechts een enkeling een slim toestel in huis had, heeft voortaan zo goed als iedereen een verbonden apparaat. Denk hierbij aan smart tv’s, netwerkcamera’s en slimme koelkasten. Om de domme toestellen van weleer met het internet te verbinden, moet er als het ware een kleine computer in de apparaten worden geïntegreerd. Intel hoopt dit proces voor fabrikanten een stuk eenvoudiger te maken door het aanbieden van de Compute Card, een apparaatje dat alles in huis heeft om een toestel slim te maken.

Specificaties

De Compute Card bestaat uit alle elementen van een volledige computer. In het apparaatje van Intel kan je een SoC terugvinden, geheugen, opslagruimte en chips voor draadloze connectiviteit. Intel zal verschillende varianten van de Compute Card aanbieden, met processors gaande tot de zevende generatie Intel Core. Hardwarefabrikanten kunnen hierdoor een Compute Card uitkiezen die de juiste hoeveelheid rekenkracht en het juiste prijskaartje heeft voor hun product.

Intel maakt gebruik van een nieuwe standaard connectie, USB-C plus extension genaamd. Fabrikanten dienen hun toestel van een slot met deze poort te voorzien, waarna iedere Compute Card van Intel in het apparaat geplaatst kan worden. De USB-C plus extension-connector zal onder andere USB-, PCIe-, HDMI- en DP-signalen kunnen uitwisselen tussen de kaart en het toestel. Doordat de Compute Card slechts 94,5 mm bij 55 mm bij 5 mm groot is, zou de kaart in zowat ieder apparaat moeten passen.

Samenwerking

Intel werkt samen met onder andere Dell, HP en Lenovo om producten op de markt te krijgen die gebruik maken van de Compute Card. De chipmaker zegt volledige details en prijzen over de producten tijdens het tweede kwartaal te zullen meedelen. Er wordt verwacht dat de Intel Compute Card vanaf het midden van 2017 beschikbaar zal zijn.

Prachtidee

Intel heeft goud in handen met zijn idee. Fabrikanten van huishoudtoestellen zijn het immers niet gewoon om zich bezig te houden met computerhardware, waardoor het voor hen niet eenvoudig is om zich aan te passen aan een nieuw tijdperk waarin zowat alles met het internet wordt verbonden. Dankzij de Compute Card hoeven ze hun producten echter slechts van het juiste slot te voorzien. Hierna volstaat het om er de juiste versie van de kaart in te schuiven en het toestel is volledig klaar om slim gemaakt te worden.

Ook voor consumenten is de Compute Card goed nieuws. Wanneer bijvoorbeeld de software van een smart tv er de brui aangeeft, zit er nu niets anders op dan een volledig nieuwe televisie te kopen. Indien de tv voorzien is van een Compute Card zou je echter ook enkel de kaart kunnen vervangen, wat je een hoop kosten bespaard en bovendien een stuk beter is voor het milieu.

Behalve wanneer een slim toestel kapot is, kan je eveneens een nieuwe Compute Card gebruiken om een apparaat te upgraden. Denk hierbij aan de manier waarop we momenteel met computers omgaan. Om de dingen een nieuw leven in te blazen, steken we extra RAM bij en vervangen we de harde schijf door een SSD. Hetzelfde principe zou kunnen gelden voor het IoT, al zal je bij de Compute Card wel beperkt zijn tot de configuraties die Intel voorziet.

CES 2017Compute Cardinteliot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen