Apple Macbook Pro zonder SD-kaartlezer

Apple rolt een softwarepatch uit voor een bug in Safari die batterijproblemen met de MacBook Pro zou hebben veroorzaakt. Het zal echter maar voor een klein percentage van gebruikers nuttig zijn.

Advertentie

Gebruikers van het bètaprogramma voor macOS kunnen sinds kort een software-update downloaden die een bug in Safari wegwerkt. Apple duidt de fout aan als een van de oorzaken voor batterijproblemen met de nieuwe MacBook Pro’s, al zal het voor heel wat gebruikers niet van toepassing zijn. De oplossing is uitgedokterd als reactie op een negatieve review van de drie modellen van de Macbook Pro.

Cache-complicatie

Dat zit als volgt. Website Consumer Reports gaf voor het eerst in zijn geschiedenis een negatief advies voor de aankoop van een MacBook, omdat het tijdens het testen van de nieuwe laptops erg afwijkende resultaten noteerde over de batterijcapaciteit. De autonomie van de toestellen varieerde van 19 uur en 30 minuten tot 3 uur en 45 minuten. Na het publiceren van de recensie nam Apple contact op met de website om te bekijken waar het fout was gelopen, omdat het bedrijf die batterijproblemen nooit zag opduiken in zijn eigen labotests.

[related_article id=”211060″]

De evalutie van de benchmarkresultaten bracht Apple tot de schuldige bug. Die werd tijdens de batterijtest getriggerd door het inschakelen van een verborgen instelling in Safari die het cachen van websites onmogelijk maakt op de browser. Consumer Reports vinkt die instelling aan tijdens de tests om websites volledig opnieuw te laten laden. De bug leidde vervolgens tot de instabiele prestatie van de MacBook-batterijen. De patch moet dat euvel aanpakken. De website heeft alvast laten weten dat het inderdaad wel consistente batterijresultaten krijgt wanneer het de Safari-instelling in kwestie uitschakelt. Het zal zijn advies aanpassen als blijkt dat de software-update effectief de problemen tijdens de autonomietests verhelpt.

Weinig baat

Consumer Reports is echter niet de enige die problemen met de batterij van de MacBook Pro’s ondervindt. Verschillende andere media-kanalen en consumenten hebben melding gedaan van laptops die ver onder de beloofde tien uur aan autonomie blijven. Het is onwaarschijnlijk dat die gewone gebruikers het cachen van hun browser hebben uitgeschakeld, waardoor zij weinig baat hebben bij de recente patch. Die is nu alleen nog maar beschikbaar in het bétaprogramma, maar zal binnen enkele weken op alle MacBook Pro-modellen te downloaden zijn.

Deze week kwamen tevens cijfers uit die tonen dat het aandeel van Mac-gebruikers in verdrukking zit. Analysebureau Net Applications deelde mee dat het het laagste gebruikerspercentage voor Macs heeft vastgesteld in vijf jaar tijd.


Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.