Nieuws

China werkt aan ’s werelds eerste exascale supercomputer

De snelste supercomputer ter wereld is momenteel van Chinese makelij met een snelheid van 93 petaflops. China hoopt deze positie vast te houden met een toestel dat de exaflops overschrijdt.

Sinds november 2016 weet China de Verenigde Staten te evenaren met het aantal supercomputers in de lijst met de 500 snelste toestellen. Beide landen  hebben 171 systemen in de lijst staan, maar China weet met de prijs te gaan lopen van de snelste supercomputer ter wereld. Met een snelheid van 93 petaflops is Sunway Taihulight ongeveer drie keer zo snel als Tianhe-2, die ook van Chinese makelij is.

Petaflops

Met flops wordt het aantal floating point operaties per seconde uitgedrukt. De Sunway Tahulight haalt een snelheid van 93 petaflops, waarmee wordt bedoeld dat het systeem 93 x 1015 operaties per seconde uitvoert. Dankzij deze hoge snelheden zijn supercomputers uitermate geschikt voor wetenschappelijke disciplines waarin grootschalige berekeningen een belangrijke rol spelen. De toestellen worden daarom onder andere gebruikt voor de simulatie van fysische, chemische en biologische processen, zoals bijvoorbeeld de opwarming van de aarde.

Tot de processen die kunnen worden berekend en gesimuleerd met een supercomputer behoren eveneens nucleaire toepassingen. De Verenigde Staten blokkeerde in 2015 daarom de export van Intel-chips naar China voor zijn snelste supercomputers. China liet de boycot echter niet aan zijn hart komen en produceerde zijn eigen processors voor de snelste supercomputer die de wereld ooit had gezien, de Sunway Taihulight.

Exascale computer

Vorig jaar raakte bekend dat de Verenigde Staten zijn eerste exascale supercomputer in 2023 wil afhebben. Een exascale computer is een systeem die een snelheid haalt van enkele exaflops, wat overeenkomt met 1018 operaties per seconde. Ook deze keer laat China zich niet imponeren door de rekenkracht van de Verenigde Staten zijn supercomputers. Het land zegt zijn eerste exascale computer al in 2020 af te hebben. Hiermee zou China zijn leiderspositie op het vlak van snelle supercomputers verder verstevigen.

“Een volledig computingsysteem van de exascale supercomputer en zijn applicaties kan pas in 2020 worden verwacht en zal 200 keer krachtiger zijn dan de eerste petascale computer van het land, Tianhe-1, die in 2010 de snelste computer ter wereld was,” zegt Zhang Ting, een ingenieur van het National Supercomputer Center van China.

Om de strakke deadline te halen, zal een prototype van de supercomputer al tegen het einde van dit jaar af zijn. Zhang beweert dat dit systeem niet alleen wereldleider zal zijn op het vlak van snelheid, maar eveneens wat de transmissie-efficiëntie betreft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business