Nieuws

Trump brengt privacy-overeenkomst met EU in het gedrang

Volgens Trump is de VS-privacywetgeving enkel van toepassing op Amerikaanse burgers. Wat gebeurt er met onze data bij Amerikaanse bedrijven als Facebook?

Per presidentieel decreet heeft de Amerikaanse president Donald Trump besloten dat de privacywetgeving van de Verenigde Staten enkel van toepassing is voor Amerikaanse burgers. Veel van onze persoonlijke data wordt echter bewaard op servers van Amerikaanse bedrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan berichten op Facebook, de zoekgeschiedenis van Google en ons aankoopgedrag bij Amazon. Zorgt Trump ervoor dat de Amerikaanse inlichtingendiensten onze persoonlijke gegevens zomaar kan inkijken?

Safe Harbor

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten in opspraak komt voor het bekijken van onze persoonlijke gegevens. Klokkenluider Snowden haalde hard uit naar het spionagegedrag van de NSA en eind 2015 kwam aan de Safe Harbor een einde. Safe Harbor is een verdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie en stelt dat de Verenigde Staten een land is dat voldoende bescherming aan digitale persoonsgegevens biedt. Hierdoor moesten Amerikaanse bedrijven niet aan iedere gebruiker om toestemming vragen om zijn gegevens te verzamelen.

Safe Harbor was echter nooit een garantie dat je data niet werd ingekeken. Het voorziet namelijk geen bescherming tegen de Amerikaanse overheid. Indien de Verenigde Staten beslist dat het gegevens over jou moet verzamelen voor de veiligheid van het land, kan het verdrag zomaar geschonden worden. Na een klacht tegen Facebook werd Safe Harbor dan ook voorgoed opgedoekt.

Schild

Vorig jaar kwamen de Verenigde Staten en de Europese Commissie tot een nieuwe overeenkomst over onze persoonlijke gegevens. Het Privacy Shield moet ervoor zorgen dat de geheime diensten in de VS niet zomaar alle data kunnen verzamelen die ze willen. Het verdrag stelt dat de organisaties enkel in bepaalde situaties gegevens van Europese burgers mogen verzamelen. Bovendien moeten Amerikaanse bedrijven die Europese data opslaan voldoen aan de privacyvoorwaarden die de EU heeft vastgelegd. Een ombudsman moet erop toezien dat onze data niet wordt misbruikt.

Op het eerste zicht lijkt het decreet van Trump een vroegtijdig einde te maken aan het schild dat werd opgetrokken tussen de VS en Europa. Het lijkt immers te insinueren dat enkel Amerikaanse burgers recht hebben op online privacy en dat overheidsdiensten zoals de NSA ongestraft onze persoonlijke gegevens die zijn verzameld door Amerikaanse bedrijven kunnen doorspitten. Volgens de Europese Unie is dit strikt genomen echter niet het geval. “Het privacyschild maakt geen rechtstreeks gebruik van de Amerikaanse privacywet waar sprake van is in het presidentiële decreet,” zegt de Commissie.

[related_article id=”211397″]

Privacy

Niet iedereen is echter zo zeker van zijn stuk. Her en der wordt er gevreesd dat het decreet van Trump de ontmanteling van privacy-overeenkomsten tussen de VS en Europa in gang heeft gezet. Vera Jourova, Europees Commissaris, vindt alvast dat een herbevestiging van het Privacy Shield nodig is. Ze plant hiervoor een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross en minister van Justitie Jeff Sessions.

Ook Edward Snowden staat pessimistisch tegenover privacy-overeenkomsten met de Verenigde Staten. Hij zei in september al dat het Privacy Shield de VS er niet van zou weerhouden om de privacy van Europeanen te schenden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business