LG Watch Style

Google lanceert de langverwachte update voor besturingssysteem Android Wear. Het OS brengt verschillende vernieuwingen naar de computer om je pols, maar is het genoeg om het product nieuw leven in te blazen?

Android Wear 2.0 maakt vandaag zijn debuut. Om de lancering te vieren, stelt Google twee nieuwe smartwatches voor met het verbeterde OS. De slimme horloges zijn van de hand van LG: de LG Watch Sport en de LG Watch Style. Daarnaast zal Android Wear 2.0 ook beschikbaar zijn voor een twintigtal oudere modellen, die zullen de update in de komende maanden mogen verwelkomen.

Het is de eerste grote update voor het besturingssysteem sinds zijn introductie in 2014. De lancering van Android Wear 2.0 was oorspronkelijk voor het najaar van 2016 gepland, maar Google heeft dat uiteindelijk uitgesteld, om onbekende redenen. Maar het OS is er nu dus, en bevat verschillende nieuwigheden.

Minimum aan beweging

Zowel Apple als Google hebben zich gaandeweg gerealiseerd dat het bedienen van een toestel met een interface ter grootte van een stevig horloge een andere opzet vraagt dan een smartphone. Voor Android Wear 2.0 betekent dit dat de vele schermen waarnaar je op een smartwatch kon navigeren teruggebracht zijn tot enkele essentiële menu’s en knoppen, die je met een minimum aan bewegingen kan bereiken. Dat moet voorkomen dat je tevergeefs op je horloge zit te swipen of te tikken om een bepaald onderdeel op te roepen.

Android wear play store

Een van de belangrijkste aanpassingen is waarschijnlijk het feit dat de Google Play Store nu ingebakken zit in het OS. Hierdoor zijn apps rechtstreeks te installeren op je smartwatch, en kan je deze gescheiden houden van de apps die je op je smartphone hebt staan. Voor iPhone-gebruikers betekent dit dat ze een Android Wear-toestel aan hun smartphone kunnen koppelen, zonder dat iOS beperkingen oplegt op het downloaden en gebruik van apps.

Persoonlijker

Android Wear heeft altijd al meer opties geboden om te spelen met het uitzicht van de interface dan de Apple watch, omdat ontwikkelaars vrij waren om watchfaces te ontwerpen en beschikbaar te stellen voor het OS. Google biedt hen nu nog meer ruimte aan om te experimenteren, en maakt het proces ook eenvoudiger. Watchfaces zullen ook kleine widgets kunnen bevatten die informatie uit apps kan tonen, of sneltoetsen om een app te openen.

Het besturingssysteem krijgt ook ondersteuning voor een brede waaier aan verbindings- en sensoropties: bluetooth, wifi, NFC, GPS en hartslagmeters. Volgens Google zal Android Wear 2.0 automatisch het beste kanaal selecteren om een smartwatch te verbinden met een smartphone, afhankelijk van de situatie.

Gezondheid en AI

 

Hartslagmetingen en andere gezondheidsinformatie is een van de populairste redenen om een slim horloge of een tracker om je pols te doen. Google heeft dit begrepen en zijn standaard Fitness-app Google Fit verder uitgebreid met nieuwe oefeningen en met animaties die je de oefeningen tonen. Er zijn ook enkele significante apps die hun opwachting maken met Wear 2.0. Mobiele betalingsmethode Android Pay is te installeren, als is deze spijtig genoeg niet te gebruiken in onze contreien omdat winkels het nog niet aanbieden. Daarnaast maakt ook chatbot Google Assistant zijn debuut, waardoor je kan experimenteren met AI op je smartwatch.

 

Tot slot nog een vermelding waard: gebruikers die met hun smartwatch ook op berichten willen kunnen antwoorden, krijgen via de update de beschikking over een klein toetsenbord waarmee ze teksten kunnen typen. Volgens The Verge is het verrassend accuraat.

Aantrekkingskracht

Het overgrote deel van de vernieuwingen in Android Wear 2.0 is erop gericht om je smartwatch meer op eigen benen te doen staan. De aparte appwinkel, de uitgebreidere apps, het mini-toetsenbord en verbindingsopties: het zijn allemaal aanpassingen die een slim horloge minder afhankelijk maken van je smartphone en in de richting duwen van een echte computer die rond je pols hangt.

Is dat de juiste richting om smartwatches aantrekkelijker te maken voor het grote publiek? Sommige experts twijfelen daaraan en zien juist meer toekomst in producten die de omgekeerde beweging maken. Er zijn dus vraagtekens te plaatsen bij wat Android Wear 2.0 betekent voor het lot van de smartwatch in het algemeeen, maar voor eigenaars van een Android Wear-model die de update ontvangen is het sowieso een flinke stap vooruit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here