1080 ti

De GeForce GTX 1080 van Nvidia is één van de krachtigste grafische kaarten van het moment. De GTX 1080 Ti sprint die krachtpatser echter moeiteloos voorbij ondanks de beperkte meerprijs.

Advertentie

“Het is tijd voor iets nieuws”, begon Nvidia CEO Jen-Hsun tijdens de Game Developpers Conference in San Francisco. “Iets dat 35 procent sneller is dan een GTX 1080”, ging hij verder. “Iets dat sneller is dan de Titan X.” Dat iets is de GeForce GTX 1080 Ti. Hsun noemt de kaart de ultieme GeForce en afgaande op de specificaties begrijpen we waarom.

Nvidia draait de knop naar 11 met de lancering van de GeForce GTX 1080 Ti. Letterlijk. De opgevoerde versie van de reeds extreem krachtige GTX 1080 krijgt 11 GB aan RAM mee met een snelheid van 11 Gbps. Die extreme combinatie plaatst de GTX 1080 al bovenaan de lijst met krachtige gaming gpu’s maar de rest van de specificaties zitten in dezelfde lijn. 12 miljard FinFET-transistors geven deze pascal-kaart 3584 CUDA-kernen, zo’n 1.000 meer dan de 2.560 exemplaren van de GTX 1080.

4K-kanon

De GTX 1080 Ti is ontwikkeld met 4K-gaming in het achterhoofd. De klassieke GTX 1080 volstaat al om spellen in acceptabele kwaliteit aan een degelijke framerate in 4K te spelen maar zelfs die kaart schiet net te kort wanneer je compromisloos van de hogere resolutie wil genieten. Nvidia hoopt dat probleem te verhelpen met de Ti, al zullen we de kaart zelf onder handen moeten nemen om na te gaan in welke mate die 35 procent extra kracht evenredig is met een hogere framerate. De groene gpu-expert benadrukt dat de kaart klaar is voor VR, maar dat spreekt voor zich.

Naast de specificaties is de prijs interessant. De kaart krijgt een adviesprijs van 699 dollar mee en is daarmee iets meer dan 20 procent duurder dan de GTX 1080, die een adviesprijs van 549 dollar heeft. Die prijs is exclusief BTW waardoor de werkelijke prijs in euro’s bij ons een stuk hoger zal liggen. Zo is 720 euro een scherpe prijs voor een gewone GTX 1080 vandaag. We gaan er wel vanuit dat de verhouding tussen de prijs van de GTX 1080 en de GTX 1080 Ti gelijkaardig zal blijven zodat je best weinig extra euro’s moet neertellen voor de prestatieboost van 35 procent. ‘Weinig’ is hier voor alle duidelijkheid een relatief begrip: high end-consumentengpu’s zijn allesbehalve mals voor de portemonnee.

Klaar voor AMD

De relatief scherpe prijs voor de grafische atoomcentrale die de GTX 1080 Ti is, komt niet geheel onverwacht. AMD plant een comeback op alle fronten. We ontdekten eerder al dat die comeback vergezeld gaat van een erg agressieve prijsstrategie voor high end-processors. AMD werkt momenteel aan zijn eerste grafische kaarten met de nieuwe Vega-architectuur. Met die gpu’s wil de rode concurrent van Nvidia het premiumsegment van de gpu’s terug betreden. Door nu al een competitieve prijs naar voren te schuiven zit Nvidia in een goede positie om te reageren om AMD’s nieuwe kaarten. Intel was niet zo vooruitziend, en vraagt momenteel dubbel zoveel als AMD voor een processor die volgens AMD zelf ongeveer even goed is.

De GTX 1080 komt beschikbaar vanaf 10 maart.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here