Nieuws

Hoe Netflix videokwaliteit verbetert én verbruikte data verlaagt

Niet iedere video op Netflix is even complex. De videodienst past daarom variabele coderingen toe om de verbruikte data te verlagen zonder dat de videokwaliteit verslechtert.

Wanneer je een video op Netflix bekijkt, zal je een internetverbinding nodig hebben met een bepaalde bitrate voor een bepaalde kwaliteit. Wanneer je in HD kijkt, heb je bijvoorbeeld een hogere bitrate nodig dan voor standard definition. Momenteel houdt de streamingdienst echter geen rekening met de complexiteit van zijn video’s. Een tekenfilm is bijvoorbeeld een stuk minder complex dan een actieserie, waardoor er momenteel een hoop data nodeloos wordt verspild. Netflix heeft gelukkig een manier gevonden om de hoeveelheid gebruikte data voor smartphonegebruikers te beperken, zonder dat je een kwaliteitsverschil opmerkt.

Variabele scènes

Als basis maakt Netflix gebruik van de VP9-videocodering van Google. De streamingdienst past de codering echter variabel toe. Films met eenvoudige scènes zullen anders gecodeerd worden dan films gevuld met actiescènes, waardoor de hoeveelheid data voor eenvoudige films wordt verlaagd zonder dat de kwaliteit verslechtert; voor eenvoudige scènes is er immers minder data nodig om een bepaalde kwaliteit te bekomen.

Hierbij houdt de variabiliteit echter niet op. “In één scène van een Barbie-video die we hebben, wordt er glitter uitgestrooid,” vertelt Todd Yellin van Netflix aan TrustedReviews. “Deze glinsterende glitter heeft een hoop bits nodig om correct gerenderd te worden. Hierdoor moesten we voor deze ene scène een video nemen die slechts een beperkt aantal bits nodig had en het verwerken zoals Daredevil, wat belachelijk is.”

[related_article id=”211824″]

Netflix kan daarom scène per scène de codering aanpassen, waardoor er gemiddeld tien verschillende coderingen per video worden toegepast. Ook wordt er rekening gehouden met je internetverbinding. Wanneer de bandbreedte van je internetverbinding fluctueert, zal de hoeveelheid data die je ontvangt worden aangepast. Dit heeft tot gevolg dat je een lagere bitrate nodig hebt voor dezelfde videokwaliteit en dat je data kan uitsparen.

Machine learning

Om automatisch de codering van videoscènes aan te passen, maakt Netflix gebruik van machine learning en het onderzoek van twee universiteiten over hoe wij videokwaliteit ervaren. Indien de algoritmes naadloos werken, zullen we niet merken dat Netflix zijn codering op de achtergrond heeft veranderd. Enkel aan je dataverbruik zal je zien dat er iets is veranderd.

Netflix zal in de komende maanden de veranderingen uitrollen naar zowel iOS- als Android-toestellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business