Nieuws

Dit zijn de favoriete alternatieven voor het wachtwoord

Nuance voerde een onderzoek naar de populariteit en gebruiksvriendelijkheid van authenticatiemethodes. De minst gebruiksvriendelijke technologie blijkt tevens de populairste te zijn.

Momenteel melden we voor de meeste online diensten aan met een klassiek paswoord, maar hier begint stilaan verandering in te komen. Om de toekomst van authenticatiemethodes te achterhalen, voerde Nuance een onderzoek uit. Het liet een groep mensen van alle leeftijden vier verschillende authenticatiemethodes uitproberen en testte de bruikbaarheid en populariteit van de verschillende technieken. Nuance deelde de resultaten van het onderzoek tijdens zijn Intelligent Assistants Conference in Londen.

[related_article id=”214911″]

In de eerste plaats ging Nuance na wat de succes rate van de verschillende methodes was. Hoe goed slaagden de ondervraagden erin om zich te registreren met de verschillende technieken en hoeveel fouten werden er gemaakt bij het aanmelden? De vingerafdruksensor scoort op deze test het slechtste met een succes rate van 80 procent. “De registratieprocedure zorgde voornamelijk voor problemen,” herinnert Brett Beranek van Nuance Communications zich. “Met name oudere deelnemers vonden het moeilijk om hun vinger in verschillende posities op de scanner te plaatsen tijdens de registratie.”

De gezichtsherkenning behaalde een derde plaats in de test, terwijl paswoorden een succes rate van 90 procent hadden. “Aangezien de deelnemers meteen na de registratie moesten proberen in te loggen, vergaten maar weinig mensen hun wachtwoord,” voegt Beranek hier aan toe. Wanneer het onderzoek over een langere periode zou lopen, zou dat percentage hoogstwaarschijnlijk een stukje lager liggen.

Stembiometrie behaalde ten slotte een perfecte score van honderd procent. Deelnemers hadden geen problemen met de registratieprocedure. Bovendien verliep het aanmelden nadien eveneens perfect.

Wanneer je tijdens een saaie vergadering snel je mail wil nakijken, wil je waarschijnlijk niet met je stem aanmelden.

Populariteit

Behalve de succes rate werd eveneens de populariteit van de methodes gepeild. Van de ondervraagden verkoos slechts vijf procent een klassiek paswoord als authenticatietechniek. Mensen zijn dus duidelijk toe aan een nieuwere methode om zich aan te melden. De percentages van de overige authenticatietechnologieën lagen dichter bij elkaar. Stembiometrie werd door 25 procent van de ondervraagden verkozen, terwijl gezichtsherkenning een percentage van 30 procent behaalde. Ondanks het feit dat de meeste mensen problemen hadden met de vingerafdrukscanner behaalde deze techniek de beste score, namelijk 40 procent.

“Dankzij smartphones is de vingerafdrukscanner de bekendste biometriemethode. We moeten mensen onderwijzen over de overige technologieën. Andere technieken zijn immers gebruiksvriendelijker en veiliger,” aldus Beranek.

Gepaste technologie

Beranek haalt bovendien aan dat voor verschillende toepassingen een andere authenticatiemethode het meest gepast is. “Wanneer je tijdens een saaie vergadering snel je mail wil nakijken, wil je waarschijnlijk niet met je stem aanmelden,” haalt Beranek als voorbeeld aan. “Een back-upmethode zoals gezichtsherkenning zou dan op zijn plaats zijn.”

Uit het onderzoek van Nuance blijkt bovendien dat mensen een paswoord niet als back-upmethode prefereren. “Wanneer ze als eerste keuze voor een biometriemethode gaan, geven ze hun tweede stem aan een andere biometrietechnologie.” Als het aan de consument ligt, is het paswoord duidelijk verleden tijd.


Lees ook:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business