Nieuws

Belgen ontwikkelen manier om energie te wekken uit vervuilde lucht

Belgische onderzoekers hebben een apparaatje ontwikkeld dat lucht zuivert en tegelijkertijd energie kan leveren.

Belgische wetenschappers van de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen hebben met succes een apparaat gebouwd dat lucht kan zuiveren én energie kan leveren. Bovendien heeft het toestel alleen licht nodig om te werken.

Zuiverende nanomaterialen

Het multifunctionele apparaatje bestaat uit twee kamers, gescheiden door een membraan. Op het membraan zijn nanomaterialen aangebracht die dienen als katalysatoren voor de chemische processen binnen de twee kamers. Terwijl de ene kamer vervuilde lucht afbreekt, haalt men in de andere kamer uit dat afbraakproduct waterstofgas. “Dat waterstofgas kan worden opgeslagen en later als brandstof worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld nu al wordt toegepast in enkele waterstofbussen van De Lijn,” zegt professor Sammy Verbruggen, verbonden aan zowel de KU Leuven als de UAntwerpen.

Het zijn de nanomaterialen die de belangrijkste schakel van het proces vormen. Hun applicatie als motor voor luchtzuivering is vernieuwend. “In het verleden werden dergelijke cellen vooral gebruikt om waterstof te winnen uit water. We hebben nu ontdekt dat het ook kan, en zelfs efficiënter, met vervuilde lucht.”

Zonnepaneel

Het chemische proces heeft alleen licht nodig om in gang te schieten en is vergelijkbaar met de werking van zonnepanelen. Het verschil ligt in het feit dat elektriciteit niet rechtstreeks wordt opgewekt, maar dat de opgewekte energie wordt opgeslagen in waterstofgas.

De onderzoekers hebben aangetoond dat hun opstelling werkt met een apparaatje van enkele vierkante centimeters. “Op termijn willen we onze technologie graag opschalen om het proces industrieel toepasbaar te maken. We werken ook aan het verbeteren van onze materialen, zodat we nog efficiënter kunnen gebruikmaken van zonlicht om de reacties op te wekken,” aldus Verbruggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business