Nieuws

Windows 10 op ARM quasi even snel als desktopversie

Met de ondersteuning van ARM komt Windows 10 naar mobiele toestellen. Dankzij enkele slimme ingrepen zal het OS zo goed als even snel draaien op minder krachtige chips.

Windows 10 op ARM heeft heel wat mensen enthousiast gemaakt. De aankondiging van Microsoft vorig jaar kwam als een verrassing, zeker met de mislukking van Windows RT in het achterhoofd, maar kan op heel wat bijval rekenen. TechPulse-collega Cédric Van Loon beschouwt het alvast als een godsgeschenk voor de laptopmarkt.

Om de overstap naar mobiele processors mogelijk te maken, werkt Microsoft samen met chipbakker Qualcomm. Ook dit kwam wat onverwacht, aangezien de technologiereus een beroep had gedaan op Nvidia om de hardware voor Windows RT te leveren. Intel was sowieso geen kandidaat omdat het geen noemenswaardige mobiele processors in zijn portfolio heeft zitten. Specifiek is de Snapdragon 835 de eerste processor die ook Windows 10 ondersteunt.

Windows RT

[related_article id=”210300″]

Windows RT blijft een waarschuwing voor wat er fout kan lopen met het hele ARM-verhaal. Net als bij Windows 10 op ARM zou Windows RT de brug vormen tussen een desktopwaardig OS en mobiele toestellen, maar het slaagde daar niet in.

Het belangrijkste probleem met Windows RT was ontgoocheling: een gebruiker die een RT-toestel kocht en mee naar huis nam in de veronderstelling om daar Windowsprogramma’s op te draaien, kwam vaak van een koude kermis thuis. De vertaalslag van Windows 8 naar Windows RT was voor de meeste ontwikkelaars gewoon te groot om tijd te investeren in het overzetten van apps, waardoor het besturingssysteem serieuze gaten vertoonde in zijn software-aanbod. Windows RT werd dan ook al vlug weer opgeborgen door Microsoft. Het bedrijf heeft echter geleerd van de ervaring, en pakt het met Windows 10 op ARM anders aan.

Windows-op-Windows

Het sleutel-onderdeel van de mobiele versie van Windows 10 is emulatie. In tegenstelling tot Windows RT, waar ontwikkelaars hun software moesten overzetten naar een nieuw platform, is dat bij Windows 10 niet het geval. Alle bestaande x86-apps voor Windows 10 kunnen via emulatie ook op ARM werken en hoeven daarvoor niet aangepast te worden. Wanneer men een programma voor de eerste keer draait op ARM, wordt de x86-code omgezet in ARM64-instructies. Die instructies bewaart men zowel in het werkgeheugen als op de schijf voor toekomstig gebruik.

Het zijn deze Compiled Hybrid Portable Execution Dynamic Link-Libraries (CHPE DLL’s) die het cruciale tussenstuk vormen voor de x86-apps en het ARM-platform. De Windows-on-Windows emulatie maakt dat x86-applicaties dezelfde of quasi-dezelfde prestaties kunnen neerzetten op ARM. Dat is althans wat Microsoft belooft. In hoeverre ‘quasi even snel’ afwijkt of niet afwijkt van de echte desktopervaring zal pas duidelijk worden wanneer ook de eerste officiële mobiele Windows 10-toestellen beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business