Nieuws

Windows XP-computers zijn immuun voor WannaCry-aanval

Onderzoekers hebben ontdekt dat Windows XP-computers crashen wanneer WannaCry zich een weg doorheen hun beveiliging baant. Hierdoor is de malware slechts in beperkte mate op het OS terug te vinden.

Begin deze maand maakte de WannaCry-malware wereldwijd slachtoffers. Met name ziekenhuizen en bedrijven zagen hun bestanden versleuteld. Beveiligingsspecialisten wezen op het feit dat veel van deze organisaties nog steeds Windows XP-computers gebruiken, waarvoor Microsoft al enkele jaren geen updates meer voorziet. Uit onderzoek van Kryptos blijkt echter dat het verouderde besturingssysteem op unieke wijze immuun is voor de WannaCry-aanval.

Blue screen of death

De onderzoekers van Kryptos testten de ransomware op twee Windows XP-systemen, een Windows 7-computer en een toestel met Windows Server 2008. Zowel de computer met Windows XP Service Pack 2 als Windows XP Service Pack 3 crashte tijdens de test. De toestellen toonden een blue screen of death en herstartten zichzelf, zonder dat WannaCry geïnstalleerd geraakte. De systemen met Windows 7 en Windows Server 2008 geraakten daarentegen wel geïnfecteerd.

Door deze unieke wending zijn Windows XP-gebruikers grotendeels beschermd tegen WannaCry. De verouderde software weet zich blijkbaar geen raad met de ongewone code van de ransomware en crasht hierdoor. “Het worst-case-scenario, en het meest waarschijnlijke scenario, is dat WannaCry veel onverklaarbare blue-screen-of-death crashes veroorzaakte,” schrijft Kryptos. “Wel is het belangrijk te vermelden dat Windows XP niet veilig is voor WannaCry wanneer deze lokaal wordt uitgevoerd.”

[related_article id=”215183″]

Windows 7

De resultaten van Kryptos zijn onderzoek sluiten aan bij eerdere cijfers van Kaspersky Lab. Zij schreven dat minder dan vijf procent van de geïnfecteerde systemen op Windows XP draait. De eerdere beschuldiging van The Guardian dat de National Health Service UK zou zijn besmet met WannaCry doordat ze nog steeds computers met Windows XP gebruiken, houdt daardoor geen steek. Hoogstwaarschijnlijk zorgden de Windows 7-pc’s van de organisatie voor de problemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business