Nieuws

iOS 11 biedt meer NFC-mogelijkheden voor iPhone

iOS 11 introduceert een nieuw protocol voor NFC, waardoor iPhones de functie voor meer dan alleen Apple Pay kunnen gebruiken.

Dankzij het nieuwe ‘Core NFC’-framework krijgt iOS 11 meer speelruimte op het vlak van NFC. Dat zou er kunnen toe leiden dat de Apple iPhone meer gaat doen met de verbindingsmogelijkheid. Die is tot nu toe bijna exclusief ingezet voor betalingsmethode Apple Pay.

Apple heeft een grillige geschiedenis met Near Field Communication (NFC). De fabrikant hield de boot erg lang af met het integreren van de draadloze functie in zijn producten, tot het drie jaar geleden plots een omslag maakte. De lancering van Apple Pay in 2014 noopte de fabrikant ertoe om de iPhone 6 en 6 Plus uit te rusten met NFC. De functie zat en zit in alle smartphones die daarna zijn gekomen.

Tegenwoordig staat Apple niet zo huiverig meer tegenover NFC. Bewijs daarvan zijn de nieuwe NFC-functies die het bedrijf begin deze week aangekondigd heeft voor watchOS 4, waardoor de Apple Watch onder andere zou kunnen communiceren met fitnesstoestellen. En iOS 11 krijgt dus het nieuwe Core NFC-framework, zo weet Engadget dankzij documenten die het kon inkijken. Core NFC wordt erin omschreven als “een nieuw framework voor het lezen van Near Field Communication (NFC) tags en data in het NFC Data Exchange format”.

De grote vraag is natuurlijk of Apple van plan is om anderen toegang te geven tot deze draadloze communicatiefunctie op zijn iPhones. Het zou ontwikkelaars en fabrikanten een extra optie geven om de smartphone vlot te koppelen met slimme toestellen of om betalingopties op te zetten zoals Apple Pay, maar het brengt ook privacyproblemen met zich mee. Net als bluetooth kan een actieve NFC-functie heel wat data prijs geven aan iemand die weet hoe men de verbinding moet manipuleren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business