Nieuws

België trekt ten strijde tegen phishing

Binnenkort kan je terecht bij het Centrum voor Cybersecurity om phishingmails te melden. De overheid zal alle kwaadaardige links door browsers laten blokkeren.

Het Centrum voor Cybersecurity België gaat alle webadressen verzamelen die in phishingmails worden gebruikt. De website waarop je deze links kan melden wordt binnenkort voorgesteld aan onder andere overheidsdiensten, banken, verzekeraars, telecomoperatoren en universiteiten. Nog dit jaar kunnen gewone internetgebruikers verdachte mails doorsturen naar het meldpunt, die worden gescreend door een IT-bedrijf.

Valse websites

In veel phishingmails wordt gebruik gemaakt van een link naar een valse website van een organisatie die je vertrouwt, zoals je bank. Op de pagina worden persoonlijke gegevens gevraagd, waaronder je paswoord en rekeningnummer, waarna cybercriminelen deze informatie kunnen gebruiken om je bankrekening te plunderen. Ook wanneer een website niet naar rekeninginformatie vraagt, kan je bedrogen uitkomen. Persoonlijke gegevens brengen immers een hoop geld op op de zwarte markt.

[related_article id=”215183″]

In de toekomst zal je verdachte mails kunnen doorgeven aan het Centrum voor Cybersecurity. Deze overheidsinstantie zal alle doorgegeven links zo snel mogelijk laten screenen, zo weet De Tijd. Indien de link daadwerkelijk kwaadaardig blijkt te zijn, zal het Centrum voor Cybersecurity die laten blokkeren door de vier populairste webbrowsers, namelijk Safari, Internet Explorer, Chrome en Firefox.

Cyberexperts

Momenteel wordt de website van het Centrum voor Cybersecurity al gevoed door de cyberexperts van de federale overheid. Op deze manier werden dit jaar al meer dan 52.000 verdachte mails gemeld op de website. Door iedereen meldingen te laten doen, zal dat aantal enkel stijgen. De overheid hoopt door kwaadaardige websites te blokkeren te voorkomen dat via phishing een cyberaanval wijdverspreid geraakt. De WannaCry-aanval is een mooi voorbeeld van hoe snel malware zich kan verspreiden wanneer onoplettende internetgebruikers op een kwaadaardige link klikken.

“Dankzij dit project zal het aantal geslaagde phishingpogingen verminderen,” vertelt minister van Jusititie Koen Geens (CD&V) aan De Tijd. “Cybercriminaliteit is een prioriteit, zowel op het vlak van preventie als opsporing en vervolging. Iedereen die het slachtoffer is van phishing moet dat aangeven bij de lokale politie. Het college van procureurs-generaal maakt intussen een grondige nationale oplijsting van alle feiten van cybercriminaliteit in ons land.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business