Terwijl de deadline voor de registratie van prepaidkaarten pas om middernacht verloopt, werden toch al een half miljoen stuks geblokkeerd.

Advertentie

Verschillende telecomproviders hebben samen al ruim een half miljoen prepaid simkaarten geblokkeerd. Nochtans hebben gebruikers nog tot vandaag middernacht de tijd om zich te registreren en hun identiteit te koppelen aan hun simkaart. Wie zich nog niet registreerde, heeft ook na de deadline nog even de tijd om zijn kaart te reactiveren, al is die niet eindeloos.

De registratie van anonieme simkaarten past in de maatregelen tegen terrorisme en ander gespuis. Het spreekt voor zich dat criminelen maar al te graag gebruikmaken van anonieme simkaarten, aangezien die moeilijker te traceren zijn. Als tegenmaatregel moet iedereen met zo’n simkaart daarom uiterlijk vandaag om middernacht zijn identiteit koppelen aan de kaart via een speciale website.

Slimme problemen

Ondanks dat de deadline nog niet verstreken is, zijn er toch al een half miljoen gebruikers die werden geblokkeerd. Proximus is bijvoorbeeld al bezig sinds 29 mei. Reactiveren kan wel nog, zo zegt woordvoerder Jan Margot aan De Standaard. Bij alle operatoren hebben afgesloten gebruikers immers nog een jaar lang de tijd om zich aan te melden om weer toegang te krijgen tot het netwerk. Ze moeten zich dan wel kunnen identificeren. Proximus is evenwel een uitzondering: daar sluit de registratieperiode onherroepelijk af op 7 september.

Base waarschuwt zijn klanten ondertussen dat ze ook hun slimme toestellen moeten nakijken. Sommige daarvan gebruiken namelijk een simkaart om in verbinding te staan met de smartphone-app. Het is daardoor mogelijk dat een toestel plots onbereikbaar wordt indien ook die kaart niet geregistreerd werd.

Advertentie

2 REACTIES

  1. Als we binnen 20 jaar eens achterom gaan kijken wat er allemaal legaal en illegaal kon…!
    Ik denk dat we gaan verschieten… en deels door het terrorisme teweeg gebracht.
    Ik moet nu zelfs maar eens 20 jaar achterom kijken en weet al een zéér groot verschil en zelfs zonder terrorisme.

  2. Dat Terrorisme is bijzaak, ze weten precies tot op één meter nauwkeurig wie van waaruit naar wie belde, ze hebben het hele gesprek of sms en de provider moet het twee jaar bijhouden in reuze databanken.
    Elke gsm is traceerbaar en de werking is hetzelfde als een GPS, dus ze kunnen precies zeggen waar een GSM geweest is tot op de seconde nauwkeurig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here