Nieuws

Half miljoen simkaarten al voor deadline geblokkeerd

Terwijl de deadline voor de registratie van prepaidkaarten pas om middernacht verloopt, werden toch al een half miljoen stuks geblokkeerd.

Verschillende telecomproviders hebben samen al ruim een half miljoen prepaid simkaarten geblokkeerd. Nochtans hebben gebruikers nog tot vandaag middernacht de tijd om zich te registreren en hun identiteit te koppelen aan hun simkaart. Wie zich nog niet registreerde, heeft ook na de deadline nog even de tijd om zijn kaart te reactiveren, al is die niet eindeloos.

De registratie van anonieme simkaarten past in de maatregelen tegen terrorisme en ander gespuis. Het spreekt voor zich dat criminelen maar al te graag gebruikmaken van anonieme simkaarten, aangezien die moeilijker te traceren zijn. Als tegenmaatregel moet iedereen met zo’n simkaart daarom uiterlijk vandaag om middernacht zijn identiteit koppelen aan de kaart via een speciale website.

Slimme problemen

Ondanks dat de deadline nog niet verstreken is, zijn er toch al een half miljoen gebruikers die werden geblokkeerd. Proximus is bijvoorbeeld al bezig sinds 29 mei. Reactiveren kan wel nog, zo zegt woordvoerder Jan Margot aan De Standaard. Bij alle operatoren hebben afgesloten gebruikers immers nog een jaar lang de tijd om zich aan te melden om weer toegang te krijgen tot het netwerk. Ze moeten zich dan wel kunnen identificeren. Proximus is evenwel een uitzondering: daar sluit de registratieperiode onherroepelijk af op 7 september.

Base waarschuwt zijn klanten ondertussen dat ze ook hun slimme toestellen moeten nakijken. Sommige daarvan gebruiken namelijk een simkaart om in verbinding te staan met de smartphone-app. Het is daardoor mogelijk dat een toestel plots onbereikbaar wordt indien ook die kaart niet geregistreerd werd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business