Nieuws

China test onhackbare kwantumencryptie

China heeft tests uitgevoerd met quantumencryptie. Door de vergankelijke status van quantumdeeltjes is de technologie onhackbaar.

China heeft een test uitgevoerd met kwantumencryptie. Het land stuurde vorig jaar al een satelliet de ruimte in en gebruikte dit ruimtetuig om kwantumsignalen naar twee basisstations uit te sturen. Deze stations bevonden zich op een afstand van zo’n 1.200 kilometer. Nog nooit slaagden wetenschappers erin kwantumgecodeerde fotonen over zo’n lange afstand te versturen.

Onhackbaar

Kwantumcryptografie heeft enorm veel potentieel, aangezien de techniek in theorie onhackbaar is. Alvorens je je signalen uitstuurt, meet je de karakteristieken van de fotonen om een sleutel bestaande uit nullen en enen te creëren. Deze sleutel verstuur je naar de ontvanger van het bericht, waarna je het bericht versleuteld en uitstuurt.

Zelfs wanneer de hacker de sleutel onderschept, kan hij hier niets mee doen. De kwantumregels dicteren immers dat de sleutel onmiddellijk zou veranderen wanneer je deze probeert te bekijken. Denk hierbij aan Schrödingers kat. Zolang je de doos niet opent waarin het dier zich bevindt, weet je niet of hij dood of levend is, waardoor het dier zowel dood als levend is. Vanaf het moment dat je de doos opent, zie je echter of de kat nog leeft en neemt het dier één status aan. Hetzelfde geldt voor kwantumdeeltjes, waardoor het bekijken van de sleutel onmogelijk is.

Afstand

Wetenschappers zijn bijgevolg erg geïnteresseerd in kwantumencryptie, maar stuiten op één groot probleem: de gecodeerde signalen kan je niet over een lange afstand versturen. Wanneer je de deeltjes via optische vezel uitstuurt, zouden de informatie verpakt in de fotonen al na zo’n 240 kilometer corrupt zijn. Dat China erin is geslaagd dergelijke signalen uit te sturen over een afstand van meer dan 1.000 kilometer is dan ook een belangrijke mijlpaal voor de technologie.

[related_article id=”216013″]

Mijlpaal

Vorig jaar stuurde China al een satelliet de ruimte in ter voorbereiding van het experiment. Deze satelliet heeft een systeem van lasers, spiegels en een kristal aan boord, waarmee de juiste fotonen kunnen worden gevormd en uitgestuurd.

Wanneer je met een specifieke laser op het kristal schijnt, vorm je paren van lichtpartikels. Zo’n zes miljoen van deze paren worden gecreëerd per keer, maar de grondstations slagen er slechts in om één paar per seconde te ontvangen. “Het is een moeilijke opgave,” vertelt Yang Lu, één van de Chinese wetenschappers, aan Wired. “Je kan het vergelijken met een menselijke haar detecteren vanop 300 meter afstand.” Desalniettemin vormt het onderzoek een mooie basis voor een toekomst waarin berichten zodanig worden versleuteld dat zelfs de beste hacker ze niet kan onderscheppen en lezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business