Nieuws

Vlaanderen surft binnen twee jaar aan gigabitsnelheden

Vanaf 2019 is Vlaanderen klaar voor breedbandsnelheden tot 1 gigabit per seconde. Dat meldt Telenet tijdens een update over zijn Grote Netwerf.

Binnen twee jaar verwacht Telenet dat zijn klanten van gigabitsnelheden kunnen genieten. Dat maakte de telecomprovider bekend tijdens een update over de Grote Netwerf, het grootschalige project dat tweeënhalf jaar geleden in gang werd gezet om het Telenet-netwerk toekomstbestendig te maken.

Telenet investeert zo’n 500 miljoen euro in zijn netwerk over een periode van vijf jaar. Vanaf 2019 zal Vlaanderen klaar zijn voor breedbandsnelheden tot 1 gigabit per seconde. Dat is zo’n vijf keer sneller dan wat vandaag al mogelijk is. De Mechelse operator wil daarmee een antwoord bieden op het toenemende dataverbruik van zijn klanten. Terwijl we in 2011 op het vaste netwerk tot 27 gigabyte per maand gebruikten, steeg dat in 2016 naar bijna 150 GB. Ook de gemiddelde snelheid waarmee we surfen, neemt aanzienlijk toe: de maximumsnelheden verviervoudigden, van 50 Mbps naar 200 Mbps.

Terwijl we in 2011 op het vaste netwerk tot 27 gigabyte per maand gebruikten, steeg dat in 2016 naar bijna 150 GB.

De Grote Netwerf is vandaag halfweg en al meer dan 200 gemeenten kregen een update. “De investering zal de bandbreedte en snelheidsgroei voor de komende tientallen jaren ruim kunnen opvangen en ook op lange termijn zal de klant thuis daardoor geen verschil voelen of hij via de coaxkabel of via glasvezel surft,” menen ze bij Telenet.

Glasvezel

Telenet gelooft dus nog in de coaxkabel en blijft in de technologie investeren. Tegelijkertijd onderzoekt het evenwel ook of het bij nieuwe residentiële verkavelingen rendabel is om glasvezel tot aan de woning te leggen. De haalbaarheid van het zogenaamde Fiber-to-the-home hangt volgens de provider af van verschillende technische factoren.

In september start een proefproject met de eerste residentiële klanten. Voor hen verandert er niets, zij krijgen dezelfde producten en diensten als de andere Telenet-klanten, met dat verschil dat hun internetaansluiting volledig via glasvezel verloopt.

 Mobiel netwerk

Ook het mobiele dataverbruik is in ons land de afgelopen jaren enorm gestegen. Op het Base-netwerk, dat sinds kort in handen is van Telenet, wordt 35 keer meer data verstuurd dan vijf jaar geleden. De gemiddelde klant verbruikt ongeveer 1 GB per maand en dat zal alleen maar toenemen in de komende jaren onder druk van de stijgende populariteit van video.

Telenet investeert daarom sinds vorig jaar ook in zijn nieuwe mobiele netwerk en rekent daar tot 2020 zo’n 250 miljoen euro voor uit. De mobiele sites krijgen een update door de radio-uitrusting te vervangen door stations van de nieuwste generatie. De capaciteit wordt zo versterkt en de dekking van 3G, 4G en 4,5G wordt groter. Tegen eind dit jaar moet al zo’n 80 procent van de bestaande infrastructuur geüpgraded zijn. Daarnaast worden tegen 2020 tot duizend nieuwe mobiele sites gebouwd.

Aanpassing producten

Telenet heeft vandaag ook enkele wijzigingen aan zijn producten aangekondigd om die verder aan te passen op het veranderend verbruik van zijn klanten. Zo is het voor Wigo-klanten niet meer mogelijk om buiten hun bundel te gaan. Wanneer je inbegrepen belminuten, sms’en en mobiele data zijn opgebruikt, is het dus gedaan voor de maand. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan op je factuur. De inbegrepen mobiele data wordt bovendien opgekrikt vanaf 26 juni. Bij Wigo 100 gaat dat van 2 naar 3 GB, bij Wigo 120 van 5 naar 10 GB en bij Wigo 140 van 10 GB naar 15 GB.

Basic internet, het instapabonnement voor kabelinternet, wordt sneller: vanaf maandag 26 juni surfen klanten aan 50 in plaats van 30 Mbps. De uloadsnelheid wordt verhoogd naar 5 Mbps. Het volume blijft ongewijzigd met 150 GB.

Op de mobiele markt krijgen King en Kong een update. Met King krijg je voortaan 150 belminuten, ongelimiteerd sms’en en 1,5 GB data voor 15 euro per maand. Voor Kong betaal je 25 euro per maand en krijg je in ruil 500 belminuten, ongelimiteerd sms’en en 4 GB data.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business